Vladimir Putin sa cíti byť „podvedený“ Západom a Ukrajinou kvôli minským dohodám, tvrdí expert

Vladimir Putin sa cíti byť „podvedený“ Západom a Ukrajinou kvôli minským dohodám, tvrdí expert

Vladimir Putin sa cíti byť „podvedený“ Západom a Ukrajinou v súvislosti s minskými dohodami, povedal expert Kremľa pre Express.co.uk počas rozhovoru o ruskej invázii do svojho suseda.

Predtým, ako Putin začal svoju krvavú vojnu na Ukrajine pred viac ako piatimi týždňami, bol obvinený z roztrhania minských dohôd.mA, ktoré sú súčasťou predchodcu ruského prezidenta konfliktu, Moskva uznala nezávislosť okupovaných regiónov Luhansk a Doneck v Donbase na východe Ukrajiny. Územia sú kontrolované Ruskom podporovanými separatistami, ktorí v roku 2014 vstúpili do vojny s ukrajinskou armádou.

Minské dohody, ktoré boli uzavreté v rokoch 2014 a 2015, mali ukončiť boje medzi Ukrajinou a povstalcami.

Dohody, ktoré sú pomenované po hlavnom meste Bieloruska, kde boli podpísané, však Moskva a Kyjev interpretovali odlišne.

Pre Ukrajinu boli dohody o obnovení ukrajinskej suverenity a opätovnom začlenení východných odštiepeneckých regiónov na Ukrajinu a zároveň im poskytli niektoré prenesené právomoci.

Putin však dohodu vnímal ako spôsob, ako si udržať ruský vplyv na Ukrajine tým, že luhansk a Doneck si ponechal ako poloautonómne regióny kontrolované bábkovým režimom spojeným s Moskvou.

Tvrdí tiež, že dohody obsahujú sľub, že Ukrajina nevstúpi do NATO, čo Kyjev a Washington odmietajú, ale čo je pre Moskvu ústredným záujmom.

Kremeľský silný muž sa teraz cíti „podvedený“ Západom a Ukrajinou v súvislosti s minskými dohodami, tvrdí profesor Nikolaj Petrov.

Vedúci výskumný pracovník programu Rusko a Eurázia v Chatham House je odborníkom na rozhodovanie Kremľa.

V súvislosti s kandidatúrou Ukrajiny na vstup do NATO povedal Express.co.uk: „To je problém.

„Dostal tieto minské dohody a podľa jeho názoru by to mohlo zohrať túto úlohu.“

„Nikdy nehral túto úlohu. Nikdy nebola realizovaná. A teraz sa to nemôže opakovať.“

 

0Shares
Správy Svet Zaujímavosti