Vojaci Putinove plány odmietli. Chcú ísť domov, priznáva prokremeľský bloger

Vojaci Putinove plány odmietli. Chcú ísť domov, priznáva prokremeľský bloger

Ruský prezident Vladimir Putin si želá, aby jeho jednotky pokračovali vo vojne na Ukrajine a dosiahli úspech v bojoch na východe krajiny. Podľa prokremeľského blogera Vladlena Tatarského by sa však jeho vojaci radšej vrátili domov. Jedna z brigád o tom dokonca hlasovala.

Podľa Tatarského sa veliteľ brigády opýtal svojich dôstojníkov, či chcú každý deň zabíjať Ukrajincov. „Všetci okrem jedného mladíka odmietli… Chceli by ísť na dovolenku a zostať nažive,“ napísal na sociálnej sieti Telegram.

Tatarskij, vojenský analytik, ktorý dlhodobo podporuje ruskú inváziu, vo svojom príspevku ďalej chválil mladého dôstojníka, ktorý vraj hlasoval za ďalšie zabíjanie.

„Vyzerá ako Kim Čong-un, vlasy, výška a všetko, ale v skutkoch je hrdina. Vo dne v noci premýšľa, ako zabiť nepriateľa. Je ich len zopár, ale práve oni vyhrajú vojnu,“ myslí si. „Som presvedčený, že tento moment by sa mal stať prioritou reformy ozbrojených síl,“ dodal.

Výsledok hlasovania je pre Putina zlou správou, uviedol spravodajský portál Express. Jeho cieľom v posledných mesiacoch bolo prevziať kontrolu nad Donbasom. To bolo sprevádzané krvavými bojmi v blízkosti Bachmutu.

Moskva teraz tvrdí, že prevzala kontrolu nad Soledarom. Bol by to prvý veľký úspech ruskej armády od leta. Kyjev však tvrdí, že Kremeľ v meste stále čelí odporu.

Medzitým vojaci čoraz viac chcú odísť z vojny. Dokazujú to údaje spoločnosti Yandex, ruskej obdoby Google vo zvyšku sveta. Otázka „Ako sa vzdať?“ sa od polovice novembra medzi Rusmi mnohonásobne zvýšila. Píše portál tv.nova.cz

0Shares
Správy Svet