Vrecový zber triedeného odpadu z rodinných domov sa má rozšíriť na celú Bratislavu

Vrecový zber triedeného odpadu z rodinných domov sa má rozšíriť na celú Bratislavu

Už od septembra 2021 sa má zaviesť vrecový zber triedeného odpadu z rodinných domov vo všetkých mestských častiach Bratislavy. Nakoľko bol medzi návrhmi na zlepšenie systému zo strany obyvateliek a obyvateľov aj častejší odvoz odpadu, Magistrát Bratislavy zvýšil frekvenciu zvozu oboch komodít na odvoz v dvojtýždňovom intervale. Zavedením tohto systému zberu pre rodinné domy celoplošne by sa mala úroveň vytriedenia odpadov zvýšiť až o 20 %.

Ešte v auguste 2020 Hlavné mesto SR Bratislava v spolupráci s mestskou spoločnosťou OLO a.s. a OZV NATUR-PACK a.s. spustilo prvú etapu nového spôsobu zberu papiera a plastu zbieraného spolu s kompozitnými a kovovými obalmi formou vrecového zberu odvozom spred rodinných domov v siedmich mestských častiach. Od augusta 2020 preto sledovali správnosť triedenia a čistoty triedeného odpadu, čistotu životného prostredia na bývalých zberných hniezdach či mieru zapojenia domácností do vrecového zberu. Systém následne vyhodnotili ako úspešný, preto sa ho rozhodli zaviesť od februára 2021 aj v ďalších troch mestských častiach a od septembra 2021 ho spustili aj vo zvyšných mestských častiach Bratislavy – Karlova Ves, Dúbravka, Lamač, Záhorská Bystrica, Jarovce, Rusovce a Čunovo.

V deň odvozu odpadu (ten nájdete TU: termíny zvozu) môžu obyvatelia a obyvateľky vykladať zaviazané vrecia aj vo vlastných modrých a žltých nádobách s objemom do 240 l. Pracovníci pri odvoze odpadu budú vyberať vrecia z nádob, preto je potrebné, aby boli vrecia riadne uzatvorené. Je potrebné používať iba vrecia distribuované spoločnosťou OLO.

Každé zapojenie do systému zberu komunálneho odpadu má nárok na jednu sadu vriec (dve rolky vriec na plasty a dve rolky vriec na papier) bez ohľadu na počet obyvateľov v rodinnom dome. Nárok na viac vriec vzniká iba tým rodinným domom, v ktorých je registrovaných viac zapojení do systému zberu odpadu. V prípade väčšej produkcie triedeného odpadu môžu obyvatelia požiadať o ďalšie vrecia na zákazníckej linke OLO 02/50 110 111.

V rámci vyhodnotenia vrecového zberu triedeného odpadu bolo prioritou prihliadnuť na názor obyvateliek a obyvateľov zapojených mestských častí a prispôsobiť im ho. Preto zrealizovali aj prieskum spokojnosti na vzorke 501 zapojených domácností.
Z jeho výsledkov vyplýva, že až 76,8 % z opýtaných doposiaľ zapojených domácností informovalo, že systém je pohodlnejší ako zberné hniezda a až 85,4% opýtaných je presvedčených, že ľudia takto triedia lepšie. Zrealizovala sa tiež analýza vzoriek odpadov zo zapojených mestských častí, ktorá potvrdila, že v rámci systému vrecového zberu je znečistenie vytriedeného plastu len 11 %, kým pri systéme zberných hniezd bolo znečistenie až 38 %.

Ako dodáva Magistrát Bratislavy, systém zberu triedeného odpadu z bytových domov sa nemení. Navýšenie alebo dodanie nádob pre bytové domy môžu obyvatelia aj naďalej riešiť cez svojich správcov bytových domov. Triedený zber nie je hradený z miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Financovanie triedeného zberu na území Hlavného mesta SR Bratislava zabezpečuje OZV NATUR-PACK, a.s.

(il.foto: OLO.sk)

0Shares
Slovensko Správy z domova