„Vysoké školy potrebujú v roku 2023 navýšenie rozpočtu,“ myslí si Branislav Gröhling

„Vysoké školy potrebujú v roku 2023 navýšenie rozpočtu,“ myslí si Branislav Gröhling

„V uplynulom období sa nám podarilo presadiť reformu vysokého školstva, ako aj zmeny naviazané na Plán obnovy. Preto je dôležité v roku 2023 vysoké školy finančne podporiť, aby sa dokázali prispôsobiť na nové podmienky a aby naše vysoké školy mohli kvalitou postupne dobiehať okolité krajiny,“ hovorí poslanec NR SR a podpredseda SaS Branislav Gröhling.

Rozpočet na rok 2023 dokonca pôvodne počítal so znížením financií pre vysoké školy o 27 miliónov eur, tie by však mali byť vysokým školám ponechané. Branislav Gröhling však hovorí, že vzhľadom na zavedené zmeny vo vysokom školstve by teraz vláda nemala vysokým školám poskytovať financie iba na prežitie a udržanie. Naopak, do vysokých škôl by teraz mala vláda investovať, aby po presadených zmenách prišlo k rozvoju a napredovaniu vysokého školstva.

„S ministrom financií sa nám dlho nedarilo dohodnúť na tom, aby pridelil prostriedky do školstva – ani do regionálneho ani do vysokého školstva. Preto sme z vlády odišli. Teraz by však navýšenie rozpočtu pre školstvo nemal byť problém, keďže post ministra školstva obsadil jeho nominant,“ dodal Gröhling.

0Shares
Slovensko Správy z domova