WHO varuje pred letnými festivalmi, masové zhromaždenia by mohli urýchliť šírenie opičích kiahní

WHO varuje pred letnými festivalmi, masové zhromaždenia by mohli urýchliť šírenie opičích kiahní

WHO varuje, že letné festivaly a masové zhromaždenia by mohli urýchliť šírenie opičích kiahní v prvom náznaku, že zdravotnícki technokrati sa môžu opäť pokúsiť zaviesť obmedzenia v mene zastavenia šírenia vírusu.

Prípady opičích kiahní vo Veľkej Británii, kde vírus prvýkrát prišiel vďaka tomu, že niekto cestoval späť z Nigérie, sa viac ako zdvojnásobili.

Najmenej deväť ďalších krajín po celom svete tiež hlásilo podozrenie na prípady vírusu, ktorý môže spôsobiť vážne ochorenie u malých detí, tehotných žien a jednotlivcov, ktorí sú imunokompromitovaní.

Zhluky prípadov boli pozorované medzi homosexuálnymi mužmi, ktorí sú viac ohrození zachytením vírusu od sexuálnych partnerov.

Podľa Sky News je „presne to, čo poháňa najväčšiu epidémiu v Spojenom kráľovstve, záhadou“, najmä preto, že odborníci na zdravie predtým tvrdili, že opičie kiahne nie sú medzi ľuďmi veľmi prenosné, pričom niektorí špekulujú, že zmutovala.

Svetová zdravotnícka organizácia teraz varuje, že letné festivaly a masové zhromaždenia by mohli urýchliť šírenie opičích kiahní.

„Keď vstupujeme do letnej sezóny v európskom regióne, s hromadnými zhromaždeniami, festivalmi a večierkami, obávam sa, že prenos by sa mohol zrýchliť, pretože prípady, ktoré sa v súčasnosti detegujú, patria medzi tých, ktorí sa zaoberajú sexuálnou aktivitou, a príznaky sú pre mnohých neznáme,“ povedal Hans Kluge, regionálny riaditeľ WHO pre Európu.

Vírus sa šíri aj v rovnakom čase, keď sa WHO pripravuje na hlasovanie o medzinárodnej pandemickej zmluve a zmenách a doplneniach medzinárodných zdravotných predpisov (2005).

Podľa kritikov by zmluva „poskytla nevolenej WHO väčšiu kontrolu nad vnútroštátnymi rozhodnutiami o núdzovej zdravotnej starostlivosti a novými právomocami na presadzovanie očkovacích pasov, globálneho dohľadu a „globálnych koordinovaných opatrení“, ktoré sa zaoberajú „dezinformáciami“, kedykoľvek vyhlási „stav zdravotnej núdze“.

0Shares
Správy Svet Zdravie