V Česku pre povodne evakuovali tisíce ľudí, mesto Jeseník voda úplne odrezala od sveta (foto)

V Česku pre povodne evakuovali tisíce ľudí, mesto Jeseník voda úplne odrezala od sveta (foto)

15.9.2024 (SITA.sk) – Po výdatných dažďoch v Česku sa na mnohých miestach vyliali rieky a potoky a zaplavili obce a ich časti. Najhoršia situácia je v Moravsko-sliezskom kraji, na severe Olomouckého kraja a v južných Čechách. Evakuovať museli tisíce ľudí. Okrem toho silný vietor spôsobil, že v nedeľu ráno sa ocitli státisíce domácností bez elektriny. Informuje o tom spravodajský web TN.cz.

V Moravsko-sliezskom kraji spôsobila problémy rieka Opava, ktorá má už viac ako storočný prietok vody. V meste Opava v nedeľu ráno zaplavila tamojšie sídlisko Kateřinky. Hasiči tak museli zachraňovať ľudí, ktorí predtým neuposlúchli výzvu na evakuáciu. V Olomouckom kraji je najhoršia situácia v okresoch Jeseník a Šumperk. Mesto Jeseník voda úplne odrezala od sveta.

Situáciu skomplikoval aj silný vietor. V nedeľu ráno bolo bez prúdu viac ako štvrť milióna českých domácností. Väčšina z výpadkov sa týka siete ČEZ. Najhoršia situácia je v Moravsko-sliezskom kraji, kde bez elektriny zostalo vyše 100-tisíc domácností.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Povodne v Česku (fotografie)

Viac k témam: Extrémne počasie, extrémne počasie v Česku, nepriaznivé počasie, odstávka elektrickej energie, výdatné dažde, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – V Česku pre povodne evakuovali tisíce ľudí, mesto Jeseník voda úplne odrezala od sveta (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet