Maďarsko si za svoje vyhrážky, že autobusmi pošle migrantov do Bruselu, vyslúžilo si kritiku od belgickej ministerky

Maďarsko si za svoje vyhrážky, že autobusmi pošle migrantov do Bruselu, vyslúžilo si kritiku od belgickej ministerky

9.9.2024 (SITA.sk) – Belgická ministerka pre migráciu v pondelok skritizovala Maďarsko za jeho vyhrážky, že autobusmi pošle žiadateľov o azyl do Bruselu v odvete za pravidlá Európskej únie. Naznačila pritom, že by tieto autobusy zastavili na hranici.

Hrozba Maďarska „podkopáva solidaritu a spoluprácu v rámci Únie. Belgicko sa naďalej zasadzuje za spoločnú, koordinovanú politiku, v ktorej je ústredným prvkom dodržiavanie európskych hodnôt a medzinárodných záväzkov,“ povedala Nicole de Moor.

Ak by podľa nej Maďarsko napredovalo s konvojom autobusov s migrantmi, „bolo by to hrubým porušením európskych a medzinárodných dohôd“.

Ako tiež okrem iného povedala, požiadala belgického veľvyslanca pri Európskej únii, aby sa o tom porozprával s jeho maďarským kolegom. Ministerka tiež chce, aby Európska komisia proti tomu zaujala jasné stanovisko.

Maďarsko najnovšie pohrozilo poslaním migrantov do Bruselu v piatok. Krajina tak reaguje na júnové rozhodnutie Súdneho dvora EÚ, ktorý Maďarsku nariadil zaplatiť pokutu 200 miliónov eur za porušovanie európskych azylových pravidiel a dodatočne milión eur denne, kým svoje zákony nezosúladí s európskou legislatívou.

Viac k témam: azylanti, Migranti
Zdroj: SITA.sk – Maďarsko si za svoje vyhrážky, že autobusmi pošle migrantov do Bruselu, vyslúžilo si kritiku od belgickej ministerky © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet