Progresívci chcú odvolanie ministerky Šimkovičovej a zvolajú aj protest. Čistky v kultúre si zbabelo nechala na leto, hovorí Šimečka (video + foto)

Progresívci chcú odvolanie ministerky Šimkovičovej a zvolajú aj protest. Čistky v kultúre si zbabelo nechala na leto, hovorí Šimečka (video + foto)

7.8.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 7. augusta, 16:20

Progresívne Slovensko začína zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. Na utorok 13. augusta tiež zvoláva protestné zhromaždenie v Bratislave.

Čistky v kultúre

Ako uviedol predseda PS Michal Šimečka, dôvodom je arogancia ministerky a jej autoritárske zásahy, ktoré prekračujú všetky hranice. „Čistky v kultúre si zbabelo nechala na leto a myslí si, že to ľudia prejdú mlčaním. Nie, my nebudeme mlčať,“ vyhlásil predseda PS.

„Arogancia a autoritárske zásahy ministerky Šimkovičovej presahujú všetky hranice. V moderných dejinách Slovenska nemajú obdobu,” povedal podpredseda hnutia Ivan Štefunko na Šimkovičovej rozhodnutie vymeniť šéfov Slovenského národného divadla a Slovenskej národnej galérie. Podľa neho je to Martina Šimkovičová, ktorá nemá na svojom mieste čo robiť, pretože ju definuje malosť a pomstychtivosť.

„Čistky v kultúre si zbabelo necháva na leto a myslí si, že ľudia to prejdú mlčaním. Skutoční národniari ako Rázus, Jesenský, Krčméry či Tajovský by sa smiali z tohto konania, keďže práve z takejto zbabelosti a malosti sa vo svojich dielach vysmievali. Ministerka sa mýli, my nebudeme mlčať,” zdôraznil Štefunko.

Dielo skazy

Podľa poslankyne parlamentu Dany Kleinert (PS) Šimkovičová pokračuje vo svojom diele skazy, ktoré začala hneď po nástupe do funkcie – rozvrátila nezávislé verejnoprávne médiá, Fond na podporu umenia, Audiovizuálny fond či Bibianu.

„Teraz prišli čistky v úspešných kultúrnych inštitúciách. Urobila tak bezprecedentným, neslušným spôsobom pripomínajúcim eštebácke maniere. Najmä sa to však dialo bezdôvodne,” hovorí Kleinert.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Šimkovičová sa podľa nej nikdy nemala stať ministerkou, nemá na to profesionálny ani morálny kredit. „Vo voľbách získala len o niečo viac ako 25-tisíc hlasov, prvú petíciu za jej odvolanie pritom podpísalo takmer dvestotisíc ľudí. Pod novou petíciou je hneď na druhý deň po jej začiatku už viac ako 80-tisíc podpisov,” zdôraznila poslankyňa.

Dnešné dianie pripomína 50. roky

Podpredsedníčka Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová dodala, že ešte aj v časoch Vladimíra Mečiara sa politici aspoň snažili zachovať zdanie zákonnosti, demokracie a zdravého rozumu. Dnešné dianie v kultúre podľa nej pripomína 50. roky.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

„Polícia si predvoláva umelcov, ktorí kritizujú ministerku, ministerstvo berie verejnosti kultúrne pamiatky, aby si v nich mohli politickí papaláši organizovať súkromné oslavy, politici hovoria o tom, aké umenie je správne a aké zvrátené,” zdôraznila. Ako dodala, je nemysliteľné, aby jedna nekompetentná žena bez zábran a oportunistickí muži v jej pozadí za pár mesiacov zlikvidovali celú slovenskú kultúru a všetko, čo v nej obrovské množstvo ľudí roky budovalo.

Viac k témam: Bibiana – Medzinárodný dom umenia pre deti, Ministerka kultúry SR, Predseda hnutia Progresívne Slovensko, protivládny protest
Zdroj: SITA.sk – Progresívci chcú odvolanie ministerky Šimkovičovej a zvolajú aj protest. Čistky v kultúre si zbabelo nechala na leto, hovorí Šimečka (video + foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Hokej