Šéfka Súdnej rady Kosová chce diskutovať s eurokomisárom Reyndersom, plánuje riešiť stav právneho štátu

Šéfka Súdnej rady Kosová chce diskutovať s eurokomisárom Reyndersom, plánuje riešiť stav právneho štátu

9.9.2024 (SITA.sk) – Šéfka Súdnej rady SR Marcela Kosová chce, aby členovia rady diskutovali o údajných nedostatkoch v oblasti právneho štátu na Slovensku s európskym komisárom pre spravodlivosť Didierom Reyndersom. Ako rada v tejto súvislosti informovala, eurokomisár dostal pozvánku na zasadnutie, ktoré sa uskutoční 19. septembra.

„Súdna rada SR, ako ústavný orgán sudcovskej legitimity má záujem prediskutovať identifikované nedostatky vrámci správy Európskej komisie transparentne na verejnom zasadnutí,“ povedal Kosová.

V správe chýbajú viaceré skutočnosti

Ako ďalej uviedla, napríklad k témam zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry a zmeny trestných kódexov súdna rada zaslala Európskej komisii zoznam celkom jedenástich mediálnych výstupov svojich členov, ktorých obsah nie je v správe premietnutý.

„Európska komisia napríklad v správe neuviedla, že niektoré časti schválenej reformy súdnictva z roku 2021 vyhlásil Ústavný súd SR za protiústavné. Pokiaľ ide o odvolávanie členov súdnej rady, Európska komisia napriek tomu, že disponovala informáciou o tom, že Ústavný súd SR ústavné sťažnosti odvolaných členov odmietol, túto podstatnú skutočnosť v správe neuviedla,“ zdôraznila Kosová.

Pokiaľ ide o trestný čin ohýbania práva, podľa predsedníčky súdnej rady správa obsahuje vyslovene skutočnosti, ktoré nemajú oporu v právnej úprave a realite. „Rovnako je to v časti týkajúcej sa paragrafu 363 Trestného poriadku. Je toho viac,“ dodala Kosová.

Odporúčania Európskej komisie

Európska komisia (EK) ešte v júli uverejnila svoju piatu výročnú správu o právnom štáte. V nej systematicky a objektívne preskúmala vývoj v oblasti právneho štátu jednotným spôsobom vo všetkých členských krajinách.

EK Slovensku odporúča zaviesť opatrenia, na základe ktorých sa zabezpečí, aby sa na členov súdnej rady vzťahovali dostatočné záruky nezávislosti, pokiaľ ide o ich odvolanie, s prihliadnutím na európske normy týkajúce sa nezávislosti súdnych rád.

Ďalej našu krajinu nabáda k tomu, aby zaviedla opatrenia na zavedenie a dodržiavanie dostatočných záruk v prípadoch, keď sudcovia musia niesť trestnoprávnu zodpovednosť za trestný čin ohýbania práva v súvislosti so svojimi súdnymi rozhodnutiami.

Viac k témam: Paragraf 363 Trestného poriadku, Právny štát, Šéf Súdnej rady SR
Zdroj: SITA.sk – Šéfka Súdnej rady Kosová chce diskutovať s eurokomisárom Reyndersom, plánuje riešiť stav právneho štátu © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko