Gruzínsky parlament schválil po vzore Ruska legislatívu, ktorá obmedzuje práva LGBTQ+ ľudí

Gruzínsky parlament schválil po vzore Ruska legislatívu, ktorá obmedzuje práva LGBTQ+ ľudí

17.9.2024 (SITA.sk) – Gruzínsky parlament schválil legislatívu, ktorá obmedzuje práva LGBTQ+. Toto opatrenie je odrazom zákonov prijatých v susednom Rusku.

Návrh zákona, ktorý začiatkom tohto roka predstavila vládnuca strana Gruzínsky sen, zakazuje sobáše osôb rovnakého pohlavia, adopcie pármi rovnakého pohlavia a verejnú podporu a zobrazovanie LGBTQ+ vzťahov a ľudí v médiách.

Zákaz zmeny rodových označení

Zakazuje tiež napríklad zmenu rodových označení v oficiálnych dokumentoch.

Toto opatrenie podnietilo týždne protestov a bolo široko kritizované ako ohrozovanie demokratických slobôd a ohrozujúce šance Gruzínska na vstup do Európskej únie.

Zákon o zahraničnom vplyve

Nová iniciatíva bola ohlásená po tom, čo krajina v júni prijala zákon o „zahraničnom vplyve“, ktorý kritici tiež odsúdili ako prevzatý z ruskej príručky.

Opatrenie vyžaduje, aby sa médiá a mimovládne organizácie zaregistrovali ako inštitúcie „sledujúce záujmy cudzej mocnosti“, ak dostávajú viac ako 20 % svojich financií zo zahraničia.

Viac k témam: LGBTQI+
Zdroj: SITA.sk – Gruzínsky parlament schválil po vzore Ruska legislatívu, ktorá obmedzuje práva LGBTQ+ ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet