Hizballáh vypálil na Izrael viac ako sto rakiet, niektoré smerovali k civilným oblastiam

Hizballáh vypálil na Izrael viac ako sto rakiet, niektoré smerovali k civilným oblastiam

22.9.2024 (SITA.sk) – Libanonské militantné hnutie Hizballáh v nedeľu skoro ráno vypálilo na Izrael viac ako 100 rakiet, pričom niektoré z nich dopadli v blízkosti mesta Haifa na severe krajiny. Zdá sa, že ďalšia eskalácia napätia by mohla znamenať, že Izrael a Hizballáh smerujú k totálnej vojne. Zvlášť po tom, ako sa Hizballáh pri najnovšom útoku zameral na civilné oblasti, kým predtým sa sústredil najmä na vojenské ciele.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Rakety spustili náletové sirény v celom regióne. Izraelská národná záchranná služba Magen David Adom, čiže Červená Dávidova hviezda, uviedla, že neďaleko Haify ošetrila štyri osoby so zraneniami, ktoré spôsobili črepiny, vrátane 76-ročného muža, ktorý utrpel stredne ťažké zranenia. Pri útoku Hizballáhu boli poškodené budovy a podpálené autá.

Útok Hizballáhu prišiel po tom, ako Izrael v piatok zaútočil na libanonský Bejrút, pričom pripravil o život najmenej 37 ľudí vrátane siedmich žien a troch detí. Ďalších 68 osôb utrpelo zranenia, pričom 15 ľudí hospitalizovali.

Bol to prvý takýto izraelský útok na hlavné mesto Libanonu za ostatné mesiace a predchádzal mu útok hnutia Hizballáh na sever Izraela s použitím dovedna 140 rakiet. Predtým tento týždeň v utorok a stredu explodovali výbušniny v tisíckach pagerov a vysielačiek Hizballáhu, pričom najmenej 20 ľudí zomrelo a tisíce utrpeli zranenia.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Izraelsko-palestínsky konflikt 2023 (fotografie)

Viac k témam: Bejrút, Hizballáh, Izraelsko-palestínsky konflikt, napätie na Blízkom východe, Útok Hamasu na Izrael, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Hizballáh vypálil na Izrael viac ako sto rakiet, niektoré smerovali k civilným oblastiam © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet