Krajská prokuratúra Trenčín obžalovala dvojicu pre neoprávnené čerpanie európskych peňazí

Krajská prokuratúra Trenčín obžalovala dvojicu pre neoprávnené čerpanie európskych peňazí

25.9.2024 (SITA.sk) – Prokurátor Krajskej prokuratúry Trenčín podal na Špecializovaný trestný súd obžalobu na Igora P. a Pavla S. pre zločin poškodzovania finančných záujmov európskych spoločenstiev v súbehu so zločinom subvenčného podvodu.

Finančný príspevok vo výške 230-tisív eur

Ako informoval prokurátor Vlastimil Krokvička, podľa orgánov činných v trestnom konaní Igor P. uzatvoril v roku 2013 za spoločnosť sídliacu v Trenčíne ako prijímateľ zmluvu o poskytnutí nenávratného finančného príspevku s Ministerstvom hospodárstva SR v zastúpení Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou.

Predmetom zmluvy bolo poskytnutie nenávratného finančného príspevku vo výške viac ako 230-tisíc eur na realizáciu aktivít projektu na inováciu linky na výrobu foriem na výrobu sklenených obalov.

Projekt bol financovaný prostriedkami z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške viac ako 198-tisíc eur a prostriedkami štátneho rozpočtu vo výške takmer 35-tisíc eur.

Obžalovaná dvojica

Finančné prostriedky bol prijímateľ povinný použiť v súlade s podmienkami stanovenými v zmluve tak, aby bol dosiahnutý účel a ciele projektu.

„Obvinený Igor P. za pomoci obvineného Pavla S. predložením dokladov o dodaní jednotlivých častí linky, ktoré nebolo realizované a bolo iba fiktívne, sa snažil zakryť skutočný vek, stav a dovtedajšie už dlhšie trvajúce umiestnenie a používanie predmetných prístrojov, čím vylákal od Ministerstva hospodárstva SR nenávratný finančný príspevok a spôsobil tak škodu v celkovej výške 233 060 eur, a tým mu boli neoprávnene vyplatené finančné prostriedky pochádzajúce z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške viac ako 198-tisíc eur a zo štátneho rozpočtu vo výške takmer 35-tisíc eur,“ uviedol prokurátor.

Doplnil, že hlavné pojednávanie v tejto veci sa má začať na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu v pondelok 30. septembra.

Viac k témam: Finančné prostriedky, Obžaloba, Súdy, Zneužitie
Zdroj: SITA.sk – Krajská prokuratúra Trenčín obžalovala dvojicu pre neoprávnené čerpanie európskych peňazí © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko