Eurojust spustil sieť na posilnenie boja proti organizovanému zločinu, prioritne sa chce zamerať na obchodovanie s drogami

Eurojust spustil sieť na posilnenie boja proti organizovanému zločinu, prioritne sa chce zamerať na obchodovanie s drogami

25.9.2024 (SITA.sk) – Agentúra Európskej únie pre justičnú spoluprácu Eurojust v stredu spustila novú sieť s cieľom posilniť a viac koordinovať boj proti organizovanému zločinu v Európe.

Prvou prioritou Európskej justičnej siete pre boj proti organizovanému zločinu bude boj proti zločinu súvisiacemu s drogami. Od roku 2020 sa počet prípadov obchodovania s drogami, ktorým sa venoval Eurojust, zdvojnásobil. Vlani agentúra podľa svojich slov pracovala na takmer 2 500 prípadoch, ktoré viedli k zhabaniu drog za viac ako 25 miliárd eur.

Eurojust vo vyhlásení uviedol, že boj proti zločineckým gangom, ktoré každoročne generujú nelegálne zisky v odhadovanej výške 139 miliárd eur, „si vyžaduje rýchly a flexibilný nadnárodný prístup, ktorý sa dokáže prispôsobiť neustále sa meniacemu zločineckému prostrediu„.

Nová sieť Eurojustu podľa jeho predsedu Ladislava Hamrana urýchli spoluprácu medzi krajinami, ktoré sa snažia zakročiť voči obchodu s drogami.

Prostredníctvom užšej spolupráce a zosúladenia justičných stratégií v členských štátoch vysielame jasný signál: Organizovaný zločin nepozná hranice, ale to ani naše odhodlanie vyšetrovať a stíhať,“ skonštatoval Hamran vo vyhlásení.

Viac k témam: obchodovanie s drogami, Organizovaný zločin
Zdroj: SITA.sk – Eurojust spustil sieť na posilnenie boja proti organizovanému zločinu, prioritne sa chce zamerať na obchodovanie s drogami © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet