Domovy pre osamelých rodičov by sa opäť mohli zaradiť medzi služby krízovej intervencie, KDH predložilo novelu zákona

Domovy pre osamelých rodičov by sa opäť mohli zaradiť medzi služby krízovej intervencie, KDH predložilo novelu zákona

18.10.2024 (SITA.sk) – Domovy pre osamelých rodičov by sa mohli opäť zaradiť medzi služby krízovej intervencie. Poslanci Národnej rady SR z poslaneckého klubu Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) Andrea Turčanová a Branislav Škripek predložili na rokovanie parlamentu novelu zákona o sociálnych službách.

Návrh má opäť zaradiť medzi služby krízovej intervencie aj domovy pre osamelých rodičov. Tieto domovy, ktoré boli súčasťou zákona do roku 2008, po ich vypustení stratili financovanie a mnohé zanikli. Predkladatelia zdôrazňujú, že osamelí rodičia patria medzi najohrozenejšie skupiny z hľadiska chudoby a sociálneho vylúčenia.

Cieľom navrhovanej právnej úpravy je vrátiť medzi poskytované sociálne služby opäť domovy pre osamelých rodičov, tak aby to najťažšie obdobie mohli prežiť v adekvátnom zariadení pre ich životnú situáciu,“ vysvetlili poslanci.

Návrh zákona plánuje domovy pre osamelých rodičov aj financovať zo strany štátu prostredníctvom rozpočtovej kapitoly Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Poslanci tiež avizovali preskúmanie účelnosti tejto právnej úpravy po piatich rokoch, pričom pozitívny sociálny vplyv a zlepšenie služieb verejnej správy sú hlavnými očakávaniami. Novela priznáva mierny negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy, presná suma výdavkom známa nie je.

Viac k témam: Novela zákona, osamelí rodičia, Sociálne služby
Zdroj: SITA.sk – Domovy pre osamelých rodičov by sa opäť mohli zaradiť medzi služby krízovej intervencie, KDH predložilo novelu zákona © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Ekonomika