V zápase proti Belgicku strelil Schanz jeden zo svojich životných gólov. Tréner Slavie Trpišovský v ňom vidí neskutočného pracanta

V zápase proti Belgicku strelil Schanz jeden zo svojich životných gólov. Tréner Slavie Trpišovský v ňom vidí neskutočného pracanta

18.6.2024 (SITA.sk) – Slovenský strelecký hrdina v súboji proti Belgičanom Ivan Schranz nevydržal na trávniku až do konca zápasu. Za mohutného potlesku fanúšikov z neho schádzal v 81. min, keď ho už chytali kŕče v lýtkach.

Stratil otca

Pozornému oku neušlo, že pri svojom víťaznom góle zo siedmej minúty zápasu sa na chvíľku zahľadel do neba. Akoby tam hľadal otca Dušana, ktorý pred dva a pol rokom tragicky prišiel o život.

Viac o téme: ME vo futbale 2024

Začiatkom novembra 2021 ho našli v Šúrskom kanáli, keď pri bicyklovaní spadol do vody a utopil sa. Mal 57 rokov a jeho syna futbalistu to na dlhší čas totálne zložilo.

„Nikdy sa nezmierim s tým, čo sa vtedy stalo. Viem však, že je tam hore teraz hrdý na to, čo všetko som dokázal,“ odkázal otcovi Ivan Schranz.

Jeden z jeho životných gólov

Podľa českého webu iDnes.cz si vzhľadom na prežitý príbeh nik zo slovenského tímu nezaslúžil streliť víťazný gól viac ako práve 30-ročný Schranz. So Slaviou Praha má zmluvu do roku 2026 a veľkú futbalovú kariéru už zrejme dohrá v tomto klube. Aj keď svojho času koketoval aj s najväčším pražským rivalom – Spartou. Tam ho však pred 9 rokmi odmietli, nepresvedčil ich počas polročného hosťovania.

Spokojní s jeho službami úplne neboli ani v Dukle Praha či Českých Budějoviciach, a tak sa cez Jablonec vrátil do Prahy, ale už do dresu Slavie. Za tri roky tam v českej Fortuna lige nastrieľal 17 gólov a ďalších 10 pridal na európskej scéne. Teraz sa v A-tíme Slovenska blysol zásahom, ktorému zrejme prischne prívlastok najpamätnejší.

„Je to jeden z mojich životných gólov, o to je to všetko krajšie. Víťazstvo nad Belgickom je vždy cenné, podali sme skvelý a disciplinovaný výkon a zaslúžili sme si to,“ povedal Schranz pre TV Markíza.

Je cenným prínosom pre mužstvo

Schranzov tréner v Slavii Praha Jindřich Trpišovský o ňom hovorí, že hráč s jeho prístupom k povinnostiam na ihrisku je mimoriadne cenný pre mužstvo.
„Je to neskutočný pracant. Keď je zle, Ivan nám vždy pomôže,“ viackrát v minulosti zopakoval Trpišovský. Schranzov gól bol príkladom šikovnosti a futbalového rozumu. Po chybe Jeremyho Dokua najprv pätičkou posunul loptu voľnému Jurajovi Kuckovi a keď ten trafil len do brankára Koena Casteelsa, odrazenú loptu pohotovým volejom upratal do bránky.

„Presne to sú tie jeho chvíle. Keď sa to príliš nečaká, zrazu sa tam objaví a využije svoju príležitosť. To všetko vďaka svojej rýchlosti, odhodlaniu a pracovitosti. Potom už len zdvihol ruky, pozrel sa smerom k nebu a potichu poslal pozdrav otcovi: Tati, to je pre Teba,“ opísal Schranzov gól český web iDnes.cz.

Schranzov pohľad

A aký bol pohľad na najdôležitejší moment zápasu očami jeho hlavného aktéra?

„Belgičania urobili chybu v rozohrávke, už ani neviem, či si to súperov hráč neprebral alebo dal slabú prihrávku. V každom prípade som ju vystihol a hneď som ju posúval Kucovi. Brankár jeho strelu vyrazil rovno predo mňa a ja som tiež veľmi nerozmýšľal a z prvej som ju pálil. Chcel som ju trafiť za brankárov chrbát, a to sa mi aj podarilo. Trochu som potom zaváhal, lebo som si nebol istý, či som na hrane alebo za hranou ofsajdu. Počkal som si na verdikt VAR a až potom som sa začal tešiť. Celkovo sme mali v tomto zápase aj veľa šťastia, ale išli sme mu naproti,“ citoval Schranza denník Šport.

Zobraziť fotogalériu k článku:
ME vo futbale 2024: Belgicko – Slovensko (fotografie)

Viac k témam: Majstrovstvá európy ME vo futbale 2024 v Nemecku, Slovensko na ME vo futbale 2024 v Nemecku
Zdroj: SITA.sk – V zápase proti Belgicku strelil Schanz jeden zo svojich životných gólov. Tréner Slavie Trpišovský v ňom vidí neskutočného pracanta © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Futbal