Hlas na programovej konferencii predstavil hlavné tézy budúcej stratégie, Tomáš sľubuje zvýšenie miezd aj sociálnych príspevkov (foto)

Hlas na programovej konferencii predstavil hlavné tézy budúcej stratégie, Tomáš sľubuje zvýšenie miezd aj sociálnych príspevkov (foto)

19.10.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 19. októbra 16:33

Na sobotňajšej programovej konferencii strany Hlas-SD v Liptovskom Mikuláši ministri prezentovali odpočet opatrení prijatých v rezortoch počas ročného pôsobenia vo vláde a predstavil hlavné tézy budúcej stratégie.

Konferencia sa sústredila na témy sociálneho bezpečia a posilnenia moci regiónov. Minister Erik Tomáš zdôraznil úspech s implementáciou 13. dôchodku, ktorý bude vyplatený pred Vianocami.

Minimálna mzda a opatrovateľské príspevky

Pevne verím, že novela zákona o minimálnej mzde, ktorá už získala 108 hlasov v prvom kole, bude schválená na nadchádzajúcej schôdzi parlamentu. To by umožnilo postupné zvyšovanie minimálnej mzdy na Slovensku k hranici 1000 eur,“ uviedol minister.

Okrem toho sa plánujú zvýšiť opatrovateľské príspevky pre odkázaných, najmä pri starostlivosti o zdravotne ťažko postihnuté deti. Tieto príspevky už nebudú krátené na základe príjmu osoby.

Rezort práce, sociálnych vecí a rodiny má v pláne aj ďalšie opatrenia vrátane príspevkov na bývanie pre ohrozené skupiny, rodinnej karty, zvýšenia životného minima a kľúčovej reformy financovania sociálnych služieb.

Nový volebný systém

Strana Hlas-SD má tiež ambíciu posilniť demokraciu návrhom nového volebného systému, ktorý by zohľadňoval regionálnu reprezentáciu a umožnil zvoliť do parlamentu ľudí, ktorí rozumejú reálnym potrebám svojich oblastí.

Predseda strany a minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok na záver konferencie zdôraznil regionálnosť strany s posolstvom práce pre ľudí a poukázal aj na prebytočný štátny majetok v zlom technickom bez využitia.

„Štát má množstvo prebytočných budov, ktoré sa nevyužívajú. Prerobme ich na nájomné byty pre štátnych zamestnancov,“ povedal Šutaj Eštok s tým, že hlavným posolstvom ich dnešnej programovej schôdze je dostupnosť všetkých základných služieb v každom regióne Slovenska. To si podľa neho vyžaduje naplnenie dvoch hlavných aspektov, ekonomického a politického.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Programová konferencia strany Hlas-SD (fotografie)

Viac k témam: Konferencia, Minimálna mzda, Minister práce sociálnych vecí a rodiny SR, Príspevky, regióny, Sociálne služby, Volebný systém
Zdroj: SITA.sk – Hlas na programovej konferencii predstavil hlavné tézy budúcej stratégie, Tomáš sľubuje zvýšenie miezd aj sociálnych príspevkov (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Ostatné športy