Blanár pri príležitosti Medzinárodného dňa mieru pripomína dôležitosť rokovaní. OSN vyzýva na 24-hodinové prímerie na celom svete

Blanár pri príležitosti Medzinárodného dňa mieru pripomína dôležitosť rokovaní. OSN vyzýva na 24-hodinové prímerie na celom svete

21.9.2024 (SITA.sk) – Nie rinčanie zbraní, ale diplomatické rokovania vedú k mieru a bez nich sa žiadne vojny neskončia. Povedal to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár pri príležitosti Medzinárodného dňa mieru, ktorý si v sobotu pripomíname na základe vyhlásenia Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov z roku 1981.

„Mier a sloboda sú vzácnymi hodnotami, ktoré musíme zdôrazňovať, opakovať ich skutočný odkaz mladým generáciám a neustále presadzovať ich dôležitosť v súvislosti s aktuálne prebiehajúcimi konfliktmi vo svete,“ vyhlásil.

Medzinárodný deň mieru sa tiež označuje ako deň nenásilia a pokoja zbraní. Šéf slovenskej diplomacie pripomenul, že OSN v tejto súvislosti zároveň vyzýva na 24-hodinové zastavenie všetkých nepriateľských akcií na celom svete.

„História nás už dávno naučila, že vojny sa nekončia na bojisku, ale za rokovacím stolom. Je nevyhnutné zastaviť zbytočné straty na životoch, zdraví, majetku, a to nie len počas jedného dňa, ale hľadať trvalé, udržateľné riešenia konfliktov,“ doplnil Blanár. V tejto oblasti je podľa jeho slov prioritou vlády na základe jej aktuálneho programového vyhlásenia presadzovanie dodržiavania medzinárodného práva, ochrany ľudských práv a aktívne využívanie nástrojov mierovej diplomacie.

Viac k témam: deň nenásilia a pokoja zbraní, Medzinárodný deň mieru, Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Valné zhromaždenie OSN
Zdroj: SITA.sk – Blanár pri príležitosti Medzinárodného dňa mieru pripomína dôležitosť rokovaní. OSN vyzýva na 24-hodinové prímerie na celom svete © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko