Eštokovo ministerstvo by malo mať k dispozícii nový vrtuľník v čo najkratšom čase, momentálne má len jeden letuschopný

Eštokovo ministerstvo by malo mať k dispozícii nový vrtuľník v čo najkratšom čase, momentálne má len jeden letuschopný

11.9.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 11. septembra, 11:33

Vláda na stredajšom zasadnutí schválila dodatok k zmluve o kúpe nového vrtuľníka AW189 pre Ministerstvo vnútra SR. Ako rezort v tejto súvislosti vysvetlil, dodatok by mal zabezpečiť, aby mohol strojom a ďalším vybavením disponovať v čo najkratšom čase. Dodatok totiž „upravuje najmä lehoty dodania plnení“.

Rezort vnútra momentálne disponuje jedným letuschopným vrtuľníkom, pričom ideálne by bolo, kedy ich mal aspoň šesť. Pre médiá to povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Ako ďalej uviedol, za účelom zabezpečia ďalších strojov budúci týždeň na zasadnutie kabinetu predloží koncepciu rozvoja vládnej latky.

Nový vrtuľník AW189 by mal byť dodaný na Slovensko do konca októbra. „Musí prejsť samozrejme celá posádka školeniami a potom bude využívaný primárne na zásahy pri požiaroch a podobne,“ zdôraznil minister vnútra.

Zákaz disponovať so strojom

Ministerstvo vnútra pripomenulo, že Okresný súd Malacky vydal ešte v marci 2023 neodkladné opatrenia, ktorým rezortu zakázal so strojom disponovať.

„Krajský súd v Bratislave uznesením z 28. augusta 2023 neodkladné opatrenie zamietol. Uznesenie Krajského súdu v Bratislave nadobudlo právoplatnosť 20. októbra 2023. Až po nadobudnutí právoplatnosti vyššie uvedeného rozhodnutia krajského súdu mohli zmluvné strany pokračovať v plnení zmluvy, pričom neodkladné opatrenie malo negatívny vplyv na riadne plnenie zmluvy,“ vysvetlil rezort.

Náhradné diely sú nedostupné

Ministerstvo vnútra SR ešte v januári 2023 informovalo, že z dôvodu mimoriadnej situácie pristúpilo k nákupu jedného vrtuľníka typu AW189. Rezort sa pre nákup daného stroja rozhodol na základe analýzy Leteckého útvaru MV SR a potreby zachovania dostupnosti pomoci zo vzduchu pre občanov SR.

Pre vojnu na Ukrajine a sankcie spojené s Ruskou federáciou Slovensko podľa ministerstva potrebuje nové stroje z dôvodu nedostupnosti náhradných dielov pre súčasne lietajúce vrtuľníky, čím je ohrozená kontinuita pri ochrane životov, zdravia a majetku občanov.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Minister vnútra SR, vrtuľníky
Zdroj: SITA.sk – Eštokovo ministerstvo by malo mať k dispozícii nový vrtuľník v čo najkratšom čase, momentálne má len jeden letuschopný © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko