Figeľ vedie vo Vatikáne rokovania medzi USA a Ruskom. Riešenie vojny na Ukrajine by malo prísť zo strednej Európy, hovorí

Figeľ vedie vo Vatikáne rokovania medzi USA a Ruskom. Riešenie vojny na Ukrajine by malo prísť zo strednej Európy, hovorí

30.5.2024 (SITA.sk) – Riešenie vojny na Ukrajine by malo prísť zo strednej Európy. Uviedol to bývalý predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) a prvý slovenský eurokomisár Ján Figeľ, ktorý vedie medzinárodné rokovania vo Vatikáne medzi predstaviteľmi USA a Ruska.

Cieľom týchto rokovaní je zmiernenie globálneho napätia a nastavenie nových podmienok medzinárodnej scény. Túto iniciatívu Nadácie Clementy vo Vatikáne odobril aj pápež František. O rokovaniach informovali aj ministra obrany Roberta Kaliňáka. Rokovania sa začali v apríli a budú pokračovať aj naďalej. Vatikán si cení Figeľove diplomatické schopnosti.

Dôležitosť dialógu medzi Washingtonom a Moskvou

Figeľ v rámci rokovaní vyzdvihuje strategickú dôležitosť dialógu medzi Washingtonom a Moskvou a tiež potrebu nového usporiadania vzťahov medzi mocnosťami, ako sa to podarilo Robertovi Schumanovi po roku 1950. Ako uviedol, Schumanov plán vytvoril základy zjednotenej Európy a zabezpečil kolektívnu spoluprácu a prosperitu.

„Mier v zjednotenej Európe je zabezpečený spojením záujmov zúčastnených strán. My, ako súčasť strednej Európy, máme skúsenosti s dobyvačnými vojnami a so sovietskym systémom, inváziou a okupáciou, ktoré si dobre pamätáme,“ uviedol Figeľ a upozornil, že Slovensko je susedom Ukrajiny a súčasne najmenšou krajinou v regióne, dnes s veľkým počtom utečencov z Ukrajiny.

„Slovensko nepredstavuje hrozbu, ale naopak, môže a chce spájať náš región pre konštruktívnu spoluprácu. Preto opakovane zdôrazňujem, že riešenie tohto konfliktu by malo prísť zo strednej Európy,“ vyhlásil bývalý predseda KDH a pripomenul, že Poľsko má silnú protiruskú pozíciu, zatiaľ čo Maďarsko má odlišný postoj.

Rokovania budú pokračovať

Ako Figeľ informoval, rokovania vo Vatikáne budú pokračovať a mali by sa na nich zúčastniť aj predstavitelia z Ruska a USA. Rokovať budú o nových projektoch pre stabilitu a bezpečnosť.

„Stredoeurópsky región je plný rozdielov, no zároveň najbližší a s čerstvou pamäťou na vojnové konflikty a diktatúru,“ podotkol Figeľ s tým, že je nevyhnutné hľadať model a odpoveď na zblíženie záujmov Východu a Západu cez dialóg a rokovania.

„História nás učí, že keď bolo potrebné zastaviť nacizmus a fašizmus, museli sa spojiť záujmy Východu a Západu. Rovnako to bolo pri nenásilnej porážke komunizmu. Presvedčenie o nevyhnutnosti dialógu a spolupráce medzi Východom a Západom vedie podobne zmýšľajúcich ľudí aj dnes,“ uzavrel Figeľ.

Viac k témam: Eurokomisár, medzinárodné rokovania vo Vatikáne, Mierové rokovania, Minister obrany SR, rusko-ukrajinský konflikt, vojna na Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Figeľ vedie vo Vatikáne rokovania medzi USA a Ruskom. Riešenie vojny na Ukrajine by malo prísť zo strednej Európy, hovorí © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko