Koalícia chce ešte viac umlčať opozíciu, Gröhling reaguje na úvahy o zmene rokovacieho poriadku (video)

Koalícia chce ešte viac umlčať opozíciu, Gröhling reaguje na úvahy o zmene rokovacieho poriadku (video)

18.7.2024 (SITA.sk) –

Úvahy o zmene rokovacieho poriadku Národnej rady SR prišli v čase, keď sa rokovalo o rozsiahlej novele Trestného zákona začiatkom tohto roka. Uviedol to predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling s tým, že koalícia neumožnila opozícii konzultovať o predložených zmenách, pripomienkovať a neotvárali sa ani parlamentné výbory.

Chcú ich ešte viac umlčať

Líder SaS tvrdí, že opozícia preto využila rokovanie parlamentu a vo vysokom počte sa prihlasovali do rozpravy.

„Toto koaličným poslancom vadilo, preto prišli s tým, že sa musí upraviť rokovací poriadok, aby nás ešte viac umlčali. Očakávam za tým to, že budú chcieť úplne umlčať opozíciu a takýmto spôsobom upraviť jednotlivé paragrafy,“ uviedol na štvrtkovej tlačovej besede Gröhling.

Koalícia si aj tak presadí svoje

Zároveň spomínal na zmeny rokovacieho poriadku, ktoré sa v minulosti diali pod taktovkou vtedajšieho predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS).

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

„Vtedy sa diskutovalo čisto iba o horálkach a o tom, či si do pléna môžem doniesť vodu. Viete, že za ostatné dni riešil, že na počítačoch máme samolepky, a to mu vadilo. Neviem, čo mu bude vadiť tentokrát. Keď budem mať kravatu vo farbe strany SaS, tak mi to zakáže alebo keď sme potetovaní, tak si to budem musieť dať odstrániť?“ zamýšľa sa šéf liberálov. Dodal tiež, že zrejme si každá strana pripraví vlastné návrhy k zmene rokovacieho poriadku. Zároveň však tvrdí, že koalícia si aj tak presadí svoje.

Slovenská národná strana (SNS) považuje za dôležité zmeniť rokovací poriadok Národnej rady (NR) SR. Na utorkovej tlačovej besede to uviedol predseda strany a podpredseda parlamentu Andrej Danko. Pripomenul, že v minulosti apeloval na to, že poslanci by v pléne nemali konzumovať jedlo.

Poznamenal tiež, že i v utorok v NR SR apeloval na poslankyňu z hnutia Progresívne Slovensko, že nemá mať notebook oblepený nálepkami a nerobiť takým spôsobom reklamu, ak s ním stojí za rečníckym pultom. Danko tiež spomenul, že v roku 2016 bola obmedzená minutáž vystúpení rečníkov. Šéf národniarov spomenul aj potrebu etiky a slušného správania poslancov. Označil za vulgárne, ak napríklad poslanec príde do pléna spotený a v polokošeli.

„Verím, že okrem týchto, pre niekoho možno smiešnych vecí, prídu aj reálne, ktoré sa budú týkať otázky posúdenia, do akej miery je treba prvé čítanie, do akej miery navrhovateľ, spravodajca môžu vystupovať, či minister môže v rámci rozpravy reagovať,“ vymenúval.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Koalícia, Novela Trestného zákona, Opozícia, Podpredseda parlamentu, Predseda Slovenskej národnej strany (SNS), Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS), Rokovací poriadok
Zdroj: SITA.sk – Koalícia chce ešte viac umlčať opozíciu, Gröhling reaguje na úvahy o zmene rokovacieho poriadku (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko