Lex atentát môže ohroziť slobodu zhromažďovania. Slovenské národné stredisko pre ľudské práva žiada poslancov, aby ho neprijali

Lex atentát môže ohroziť slobodu zhromažďovania. Slovenské národné stredisko pre ľudské práva žiada poslancov, aby ho neprijali

27.6.2024 (SITA.sk) – Lex atentát môže ohrozovať slobodu zhromažďovania. Upozornilo na to Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP). Ako stredisko priblížilo, Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) preskúmala návrh zmien v rámci lex atentát, ktoré sa týkajú práva na zhromažďovanie.

Závažné nedostatky s dodržiavaním medzinárodných štandardov

OBSE upozornila, že niektoré z ustanovení majú závažné nedostatky v súvislosti s dodržiavaním medzinárodných štandardov v oblasti ľudských práv či záväzkov Slovenska v OBSE. SNSĽP preto vyzýva poslancov, aby návrh v súčasnom znení neprijali a dbali na dodržiavanie medzinárodných ľudskoprávnych záväzkov.

Ide najmä o zmeny týkajúce sa zákazu všetkých zhromaždení vo vzdialenosti 50 metrov od vybraných miest, čo organizácia vníma ako problematické. OBSE sa venuje aj časti, ktorá rozširuje doterajšie dôvody pre zákaz zhromaždení a navrhuje ich opätovné prehodnotenie.

Je nutné preskúmať dopady

Organizácia upozornila aj na to, že tieto zmeny nesmú byť prijímané v skrátenom legislatívnom konaní. Podľa organizácie je nutné, aby boli pri zmenách týkajúcich sa slobody zhromažďovania preskúmané dopady a boli prekonzultované s relevantnými aktérmi vrátane občianskej spoločnosti a v prípade prijatia by mal fungovať systém monitoringu a zhodnotenia implementácie a dopadu prijatých opatrení s ohľadom na ich účinnosť.

SNSĽP sa na OBSE obrátilo 14. júna a žiadalo výklad súladu niektorých ustanovení, ktoré sa týkajú slobody zhromažďovania. Stredisko vyhlásilo, že sa statožňuje so závermi OBSE, že zákon v tejto podobe môže mať vážne následky na slobodu zhromažďovania. Ako upozornila výkonná riaditeľka SNSĽP Silvia Porubänová, prijímanie tohto návrhu v skrátenom legislatívnom konaní neumožnilo potrebnú diskusiu s predstaviteľmi občianskej spoločnosti a expertmi na ľudské práva.

Viac k témam: Lex-atentát, Skrátené legislatívne konanie, výkonná riaditeľka SNSĽP, zhromažďovanie
Zdroj: SITA.sk – Lex atentát môže ohroziť slobodu zhromažďovania. Slovenské národné stredisko pre ľudské práva žiada poslancov, aby ho neprijali © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko