Chronológia volieb do Európskeho parlamentu: Ako volili Slováci europoslancov?

Chronológia volieb do Európskeho parlamentu: Ako volili Slováci europoslancov?

8.6.2024 (SITA.sk) – Prvé priame voľby do Európskeho parlamentu, ktorý bol dovtedy nevolenou inštitúciou, sa konali začiatkom júna 1979 v deviatich štátoch pôvodného Európskeho spoločenstva. Priamo zvolení poslanci si na prvom zasadaní europarlamentu zvolili za predsedníčku francúzsku právničku Simone Veilovú.

Európsky parlament je jedinou priamo volenou inštitúciou Európskej únie a reprezentuje všetkých jej občanov. Od vstupu Lisabonskej zmluvy do platnosti v roku 2009 má rovnako významnú úlohu ako Rada Európskej únie, s ktorou sa podieľa na vytváraní novej legislatívy.

Politický význam

Európsky parlament, ktorý sídli v Štrasburgu a jeho zasadnutia sa konajú v Štrasburgu aj v Bruseli, dohliada na prácu Európskej komisie, spolupracuje s národnými parlamentmi jednotlivých členských krajín a spoluzodpovedá aj za ďalšie aktivity spoločenstva.

>>> Online (minúta po minúte): Eurovoľby 2024 na Slovensku

Jeho politický význam postupne rastie. Rozhoduje napríklad o prijatí nových členov Únie, schvaľuje medzinárodné zmluvy a Rada Európskej únie s ním konzultuje dôležité zahranično-politické rozhodnutia. Občania EÚ, ktorými sú všetci občania členských štátov, majú právo Európskemu parlamentu podávať petície.

Nízka volebná účasť

Voľby do europarlamentu sa konajú pravidelne každých päť rokov. Slováci v nich prvýkrát hlasovali v roku 2004 po vstupe Slovenskej republiky do Európskej únie. Okrem týchto eurovolieb si svojich únijných zástupcov vyberali aj v rokoch 2009, 2014 a 2019.

Viac o téme: Voľby do Európskeho parlamentu 2024

Všetky štyri hlasovania charakterizovala veľmi nízka volebná účasť. V roku 2004 v eurovoľbách na Slovensku hlasovalo 16,96 percenta voličov, v roku 2009 to bolo 19,63 percenta a v roku 2014 len 13,05 percenta oprávnených voličov, čo bola doteraz aj historicky najnižšia účasť v rámci celej Únie. Následne v roku 2019 účasť na Slovensku dosiahla 22,74 percenta.

Napriek rastúcej dôležitosti a právomociam Európskeho parlamentu volebná účasť na eurovoľbách postupne klesá nielen na Slovensku, ale aj v celej Únii. Oproti celkovej 62-percentnej volebnej účasti v roku 1979 klesla na 43 percent v roku 2014. V roku 2019 dosiahla volebná účasť v rámci celej EÚ 50,66 percenta.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Voľby do Európskeho parlamentu na Slovensku 2024 (fotografie)

15 europoslancov zo Slovenska

V poradí piate slovenské voľby do Európskeho parlamentu sa uskutočnia v sobotu 8. júna 2024, voľby budú od piatka do nedele vo všetkých členských krajinách. Slovenskí voliči si v sobotňajších voľbách vyberú 15 europoslancov, ktorí ich budú v novom Európskom parlamente zastupovať.

Oficiálne výsledky tohtoročných volieb do Európskeho parlamentu sa dozvieme v noci z nedele na pondelok, keď sa zatvoria volebné miestnosti vo všetkých členských krajinách.

Viac k témam: História, Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2024
Zdroj: SITA.sk – Chronológia volieb do Európskeho parlamentu: Ako volili Slováci europoslancov? © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko