Mária Kolíková skončila na poste predsedníčky parlamentného výboru na kontrolu SIS, vníma to ako pomstu

Mária Kolíková skončila na poste predsedníčky parlamentného výboru na kontrolu SIS, vníma to ako pomstu

27.6.2024 (SITA.sk) – Koaliční poslanci parlamentu odvolali z postu predsedníčky Osobitného kontrolného výboru (OKV) Národnej rady SR na kontrolu Slovenskej informačnej služby (SIS) Máriu Kolíkovú (SaS).

Jej odvolávanie iniciovali poslanci strán Smer – sociálna demokracia, Hlas – sociálna demokracia a Slovenskej národnej strany. Za odvolanie hlasovalo 76 poslancov, proti boli traja a nikto sa nezdržal.

Podnet generálnej prokuratúre

Jedným z dôvodov na odvolanie Kolíkovej z postu predsedníčky podľa predkladateľov bolo, že pri výkone svojej funkcie postupovala nad rámec svojich kompetencií, v rozpore s uznesením parlamentného výboru, a to tak, že ako predsedníčka výboru, svojvoľne a bez predchádzajúceho súhlasu výboru adresovala podnet generálnej prokuratúre. Podľa koaličných poslancov tak porušila zákon o rokovacom poriadku.

Predkladateľom sa taktiež nepáčilo, že poslankyňa Kolíková dvakrát bezdôvodne zrušila ohlásené zasadnutie výboru a nezabezpečila jeho rokovanie prostredníctvom podpredsedov výboru, čím podľa nich znefunkčnila jeho riadne fungovanie, pričom sa ako nečlenka v tom čase zúčastnila rokovania ústavnoprávneho parlamentného výboru.

Spochybňovanie reputácie SIS

„V záujme vlastnej propagácie opakovane verejne spochybňuje činnosť SIS a verejnej komunikuje nepravdivé informácie, čím spochybňuje reputáciu tejto spravodajskej inštitúcie. Svojimi verejnými vyjadreniami zavádzala a uvádzala nepravdu, že Podnet na vydanie protestu prokurátorom nepodala ako zástupkyňa OKV SIS, v rozpore so zákonom, čo vyplýva z jej samotného podania, ktoré majú k dispozícii všetci členovia OKV SIS,“ uviedli koaliční poslanci v predloženom návrhu.

Kolíková vníma jej odvolávanie a dôvody, ktoré koalícia udala ako pomstu a zároveň ocenenie jej práce ako opozičnej poslankyne.

Viac k témam: Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti SIS
Zdroj: SITA.sk – Mária Kolíková skončila na poste predsedníčky parlamentného výboru na kontrolu SIS, vníma to ako pomstu © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko