Pozícia predsedu parlamentu patrí Hlasu a celá koalícia to podľa Šutaja Eštoka akceptuje, SNS tvrdí opak (video)

Pozícia predsedu parlamentu patrí Hlasu a celá koalícia to podľa Šutaja Eštoka akceptuje, SNS tvrdí opak (video)

6.9.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 6. septembra, 14:25

Minister vnútra a predseda strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok tvrdí, že všetky koaličné strany akceptovali, že pozícia predsedu parlamentu patrí Hlasu. Uviedol to na piatkovej tlačovej besede. Podľa neho je teraz potrebné nájsť vhodný termín na hlasovanie o novom šéfovi Národnej rady SR.

Na novinárske otázky, či toto hlasovanie bude zaradené na najbližšiu septembrovú schôdzu parlamentu, povedal, že je potrebné pýtať sa predsedu Slovenskej národnej strany Andreja Danka na to, kedy bude pripravený hlasovať o tom. K prípadným výmenám na ministerských postoch, o ktorých sa hovorí v kuloároch, sa Šutaj Eštok jednoznačne nevyjadril. Dodal, že na to by bolo potrebné otvoriť koaličnú zmluvu, o čo ale jeho politický subjekt nemá záujem.

Reakcia SNS

Slovenská národná strana v reakcii uviedla, že odmietajú nepravdivé vyjadrenia predsedu strany Hlas-SD o priebehu koaličnej rady.

Na koaličnej rade zaznela jasná podpora strany Smer-SD na pozíciu predsedu Národnej rady SR Andreja Danka. Tvrdenia, že voľba závisí od SNS nie sú pravdivé. Na koaličnej rade sa dohodlo, že tento problém sa odloží, pokiaľ nedôjde k dohode na predsedovi NR SR,“ zdôraznila SNS.

Národniarov zároveň mrzí, že verejnosti sú podsúvané informácie z pozície strany Hlas-SD, ktorá má v rámci koaličnej zmluvy oveľa viac pozícií v štátnej správe, ako jej prináleží podľa výsledku volieb.

Hlas získal pozíciu prezidenta

Hlas-SD má taký istý počet ministerstiev ako má strana Smer-SD, ktorý je víťazom volieb. Pri tvorbe koaličnej zmluvy strany Smer-SD a SNS ustúpili požiadavkám strany Hlas-SD. SNS vyjadruje ľútosť, že Hlas-SD do dnešnej doby nedokáže pochopiť, že získal pozíciu prezidenta SR,“ skonštatovali národniari s tým, že veria, že predseda strany Hlas-SD sa nebude do budúcna mediálne vyjadrovať k tejto situácii, pokiaľ sa nevyrieši v rámci koalície.

SNS súčasne potvrdzuje, že odmietla ponuku strany Hlas-SD na výmenu ministerstva za post predsedu NR SR. Predmetnú ponuku vzniesol predseda strany Hlas-SD a predseda SNS ju principiálne odmietol,“ doplnili národniari. SNS dodala, že odmieta vyjadrenie, že voľba predsedu parlamentu závisí od nich.

Post predsedu parlamentu sa uprázdnil po tom, ako sa bývalý predseda parlamentu a expredseda strany Hlas Peter Pellegrini stal prezidentom. Podľa koaličnej zmluvy táto pozícia prináleží Hlasu, o post ale dlhodobo prejavuje záujem aj predseda najmenšej koaličnej strany SNS Danko.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Minister vnútra SR, Predseda parlamentu, Predseda Slovenskej národnej strany (SNS)
Zdroj: SITA.sk – Pozícia predsedu parlamentu patrí Hlasu a celá koalícia to podľa Šutaja Eštoka akceptuje, SNS tvrdí opak (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko