Orosz: Ústava ani zákon nezakazujú poslancom a ministrom kandidovať vo voľbách do EP

Orosz: Ústava ani zákon nezakazujú poslancom a ministrom kandidovať vo voľbách do EP

3.6.2024 (SITA.sk) – Ústava SR ani zákon o podmienkach výkonu volebného práva nezakazujú poslancom Národnej rady (NR) SR a ministrom kandidovať vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP).

Pre agentúru SITA to uviedol profesor Ladislav Orosz z Katedry ústavného práva a správneho práva Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Zdôraznil však, že Ústava SR ustanovuje, že mandát poslanca NR SR je, okrem iného, nezlučiteľný aj s výkonom funkcie poslanca EP.

V prípade zvolenia ich čaká rozhodovanie

„Obdobne v čl. 109 ods. 2 ústavy ustanovuje, že výkon funkcie člena vlády je nezlučiteľný s výkonom poslaneckého mandátu,“ dodal Orosz. Z daných ustanovení ústavy podľa neho možno vyvodiť, že v prípade zvolenia do EP sa poslanci slovenského parlamentu či členovia vlády SR musia najneskôr pred odovzdaním osvedčenia o zvolení rozhodnúť.

Vybrať si musia medzi tým, či sa vzdajú svojej doterajšej funkcie a vykonávať budú iba mandát poslanca EP, alebo oznámia Štátnej komisii pre voľby a kontrolu financovania politických strán, že získaný mandát v europarlamente vykonávať nebudú a neprevezmú si osvedčenie o zvolení.

„V takomto prípade sa poslancom Európskeho parlamentu stane iný kandidát dotknutej politickej strany, resp. volebnej koalície, a to buď podľa poradia na kandidátnej listine, alebo podľa počtu prednostných hlasov. Podmienkou je, že získal aspoň tri percentá prednostných hlasov z celkového počtu platných hlasov odovzdaných príslušnej politickej strane, resp. volebnej koalícii,“ vysvetlil Orosz.

O mandát bojujú poslanci aj ministri

O mandát v blížiacich sa voľbách do EP sa uchádza viacero poslancov NR SR. Je medzi nimi napríklad líder hnutia Slovensko Igor Matovič, ktorý však pred časom pre agentúru SITA uviedol, že v prípade zvolenia by sa mandátu v europarlamente neujal.

Do europarlamentu kandiduje aj expredseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík i jeho spolustraníčky, Vladimíra Marcinková a Jana Bittó Cigániková. O post v EP sa uchádzajú aj podpredsedovia NR SR, a to Ľuboš Blaha (Smer-SD) a predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko. Na kandidátke národniarov možno nájsť aj dvoch členov vlády, a to ministra životného prostredia Tomáša Tarabu a ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú.

Viac k témam: expredseda strany Sloboda a Solidarita, Ústava SR, Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2024
Zdroj: SITA.sk – Orosz: Ústava ani zákon nezakazujú poslancom a ministrom kandidovať vo voľbách do EP © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko