Pôrodnosť na Slovensku je priaznivá len v troch regiónoch, do roku 2050 môžeme stratiť až 250-tisíc obyvateľov

Pôrodnosť na Slovensku je priaznivá len v troch regiónoch, do roku 2050 môžeme stratiť až 250-tisíc obyvateľov

1.7.2024 (SITA.sk) – Pôrodnosť na Slovensku je priaznivá len v troch regiónoch. Podľa výsledkov Štatistického úradu SR, na ktoré upozornil Inštitút pre stratégie a analýzy (ISA), priemerná pôrodnosť na Slovensku v roku 2022 stúpla na úroveň 1,57 dieťaťa na matku, avšak úroveň potrebnú pre udržanie počtu obyvateľov, teda 2,1 dieťaťa, dosiahla len v piatich okresoch.

Najvyššiu mieru pôrodnosti majú oblasti Šariša, Spiša a Oravy, ktoré sú charakteristické vysokou populáciou marginalizovaného obyvateľstva, početnými nábožensky založenými komunitami a vyšším podielom vidieckeho osídlenia. Najvyššia pôrodnosť v roku 2022 bola v okrese Sabinov (2,54), nasledovali okresy Kežmarok, Stará Ľubovňa, Gelnica a Námestovo.

„Problém s nízkou pôrodnosťou je vo väčších mestách a v okresoch stredného a západného Slovenska, ale i v regióne východného Zemplína,“ uviedol Inštitút pre stratégie a analýzy.

Okresom s najnižšou pôrodnosťou v roku 2022 bola Snina (1,12), za ktorou nasledovali okresy Bratislava I, Myjava, Piešťany a Humenné. Ak sa pôrodnosť zásadne nezvýši, podľa ISA počet obyvateľov Slovenska do roku 2050 poklesne približne o 250 tisíc a priemerný vek obyvateľov stúpne o 4,5 roka, čo bude mať za následok zvýšený tlak na verejné financie. V období rokov 1996 až 2022 sa priemerná pôrodnosť v SR ani raz nepriblížila k úrovni 2,1 dieťaťa na matku.

Viac k témam: nízka pôrodnosť, Pôrodnosť, Pôrodnosť na Slovensku, Sociálne
Zdroj: SITA.sk – Pôrodnosť na Slovensku je priaznivá len v troch regiónoch, do roku 2050 môžeme stratiť až 250-tisíc obyvateľov © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko