Poslanci schválili skrátené konanie ku konsolidačnému balíčku, opozícia poukázala na spornú miliardu (naživo)

Poslanci schválili skrátené konanie ku konsolidačnému balíčku, opozícia poukázala na spornú miliardu (naživo)

26.9.2024 (SITA.sk) – Poslanci schválili skrátené legislatívne konanie k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s ďalším zlepšovaním stavu verejných financií. Ide najmä o viaceré daňové zákony, ako úprava zákona o DPH, dane z príjmov, či osobitný odvod z podnikania v regulovaných odvetviach.

Taktiež sú to zmeny predpisov v oblasti sociálneho poistenia a zabezpečenia, náhrada rodičovského dôchodku asignáciou zaplatenej dane z príjmov. Upravovať sa bude aj výška valorizácie platov zdravotníckych pracovníkov. Taktiež schválili skrátené konanie k zákonu o dani z finančných transakcií. O návrhoch tak budú rokovať už na aktuálnej schôdzi parlamentu.

Kde vláda použije miliardu?

Poslanec Štefan Kišš (PS) v rozprave kritizoval, že veľká časť príjmov zo zvyšovania daní nepôjde na znižovanie rozpočtového deficitu, ale na nové výdavky. Vyzval ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD), aby vysvetlil, na čo presne plánuje vláda použiť miliardu z 2,7 miliardy eur, ktoré by mala priniesť konsolidácia.

Opozičný poslanec Marián Viskupič (SaS) počas rozpravy v parlamente upozornil, že vládou predložený konsolidačný balík spôsobí výrazné zdražovanie a spomalenie slovenskej ekonomiky. Sporné sú podľa neho aj opatrenia v celkovom objeme 2,7 miliardy eur, z ktorých je jedna miliarda predpripravená na nové výdavky.

Oklamali voličov

Igor Matovič (hnutie Slovensko) dodal, že predložený balík je dôkazom, že súčasná vláda pred voľbami klamala voličov o zastavení zdražovania. „Navrhované konsolidačné opatrenia prinesú výrazné zdražovanie a koalícia ich chce navyše schvaľovať narýchlo, v skrátenom legislatívnom konaní,“ uviedol Matovič.

Kamenický obhajoval potrebu konsolidácie s odkazom na riziko, že by sa Slovensko mohlo ocitnúť v situácii podobnej gréckej kríze. Hrubý dlh Slovenska je blízko úrovne 60 % hrubého domáceho produktu. „Návrhy zákonov je preto nutné prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní,“ tvrdí Kamenický.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), konsolidácia, konsolidácia verejných financií, Konsolidačný balíček, Minister financií SR, Rokovanie NR SR
Zdroj: SITA.sk – Poslanci schválili skrátené konanie ku konsolidačnému balíčku, opozícia poukázala na spornú miliardu (naživo) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko