Proces s odsúdeným expolicajtom Kučerkom a jeho manželkou sa začne v októbri

Proces s odsúdeným expolicajtom Kučerkom a jeho manželkou sa začne v októbri

24.6.2024 (SITA.sk) – Bývalý vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Marián Kučerka bude čeliť súdnemu procesu spolu so svojou manželkou Katarínou. Ako vyplýva z rozpisu pojednávaní Mestského súdu Bratislava I, na 23. októbra súd vytýčil hlavné pojednávanie vo veci legalizácie výnosu z trestnej činnosti.

Proces v tejto veci sa mal pôvodne začať už v apríli, sudca však hlavné pojednávanie neotvoril pre ospravedlnenie členov senátu a tiež nedodržanie lehoty na naštudovanie spisu obhajcom.

Nespravodlivý politický proces

Bývalý vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry sa momentálne nachádza v Bosne a Hercegovine, kde požiadal o azyl. Dôvodom je podľa expolicajta to, že na Slovensku čelí nespravodlivému politickému procesu.

Kučerka naposledy začiatkom júna v inej trestnej veci uspel so žiadosťou o obnovu konania. Špecializovaný trestný súd konkrétne zrušil právoplatne uložený trest 10,5 roka väzenia a trest prepadnutia majetku, ktorý expolicajtovi v júli 2023 vymeral Najvyšší súd SR. Prokurátor proti rozhodnutiu podal sťažnosť.

Prijímanie úplatkov

Podľa orgánov činných v trestnom konaní prijal expolicajt v roku 2016 úplatok 25-tisíc eur za ovplyvnenie vyšetrovania kauzy Valčeky, ktorá sa týkala príbuzného podpredsedu parlamentu Petra Žigu Štefana Ž.

V roku 2017 zase prijal podiel z čiastky 200-tisíc eur za zasahovanie do kauzy známej ako Jopi Trade. Špecializovaný trestný súd mu v tejto súvislosti uložil trest 11 rokov väzenia, odvolací najvyšší súd neskôr z neho ubral šesť mesiacov.

Legalizácia príjmu z trestnej činnosti

Pokiaľ ide o jeho manželku, generálny prokurátor Maroš Žilinka ešte v januári 2021 rozhodol o dočasnom pozastavení výkonu jej funkcie prokurátorky Krajskej prokuratúry Bratislava.

Dôvodom bolo, že čelila stíhaniu pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti formou spolupáchateľstva. Podľa medializovaných informácií vložila na svoj účet v decembri 2017 dar 350-tisíc eur. Následne si kúpila rodinný dom v hodnote 450-tisíc eur.

Viac k témam: expolicajt, Generálny prokurátor, kauza Valčeky, prijímanie úplatku, Súdny proces, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Proces s odsúdeným expolicajtom Kučerkom a jeho manželkou sa začne v októbri © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko