Okolie Nitry zasiahol downburst, vyhlásili mimoriadnu situáciu

Okolie Nitry zasiahol downburst, vyhlásili mimoriadnu situáciu

27.6.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 27. júna 11:12

Po mimoriadne intenzívnych zrážkach v stredu večer v Nitre zvolal primátor Marek Hattas krízový štáb mesta a následne vyhlásil mimoriadnu situáciu.

Nevídané škody

Prietrž mračien a vytrvalý dážď spôsobili podľa neho v Nitre a širokom okolí nevídané škody na verejnom a súkromnom majetku. „Momentálne môžem konštatovať, že neevidujeme následky na životoch a pevne verím, že to tak aj zostane,“ informoval Hattas v stredu neskoro večer.

V meste evidovali zaplavené a poškodené miestne komunikácie, zaplavené rodinné domy a pozemky vodou a bahnom. V Starom meste boli vyplavené splašky z kanalizácie, na Staničnej ulici prepadnutá vozovka, na Mostnej ulici zaplavené detské ihrisko.

Zákaz vstupu do parkov a na cintoríny

Mesto s okamžitou platnosťou vydalo zákaz vstupu do všetkých parkov a na všetky cintoríny v meste. Zareagovalo tak na živelnú pohromu zo stredy. Pre cintoríny platí v nevyhnutných prípadoch výnimka, vzťahuje sa prakticky iba na pohreby. Aj v týchto prípadoch však radnica apeluje na zvýšenú opatrnosť.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

„Zároveň vyzývame obyvateľov, aby boli mimoriadne obozretní pri prechádzaní verejnými priestranstvami, hlavne v okolí vzrastlých stromov. Po včerajších extrémnych lejakoch nie je vylúčené, že konáre alebo aj celé stromy nápor vody nevydržia a zrútia sa,“ informoval hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Mesto má podľa neho v teréne všetkých kompetentných pracovníkov, samospráva zapojila do prác aj externú pomoc. Pracovníci monitorujú stav zelene, ďalšie informácie bude Mestský úrad v Nitre prinášať postupne.

Čo je downburst?

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) informoval, že lokalitou približne od Komárna po Nitru prešlo viac búrok za sebou.

Po intenzívnych lejakoch sa na Podunajsku úhrn zrážok pohyboval v priebehu šiestich hodín aj na úrovni okolo 100 mm (Hurbanovo, Nitra). „Takto vysoké krátkodobé úhrny zrážok zákonite spôsobujú v exponovaných miestach sprievodné povodňové javy menšieho či väčšieho rozsahu,“ dodal SHMÚ.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Podľa portálu iMeteo.sk okolie Nitry zasiahol downburst, čo je intenzívny zostupný prúd vzduchu, ktorý po dotyku so zemským povrchom vyvolá prúdenie vzduchu do všetkých strán s ničivými účinkami. Downburst podľa spomínaného webu prináša silný nárazový vietor, ktorý spôsobuje rovnaké materiálne škody ako tornádo o sile F0 až F2.

V Hurbanove nameral SHMÚ až 119 milimetrov zrážok, v plnom nasadení tam boli hasiči. Dobrovoľní hasiči sa obrátili na obyvateľov s prosbou o zhovievavosť a trpezlivosť, pretože nestíhali pomáhať na všetkých miestach pri odstraňovaní následkov živelnej pohromy.

Hasiči zasahovali aj v Trnavskom kraji

V súvislosti s poveternostnou situáciou od rána 26. júna do štvrtkového rána mali príslušníci Hasičského a záchranného zboru a členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí v Trnavskom kraji celkom 35 zásahov.

Hasiči po búrkach podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva HaZZ v Trnave Leny Košťálovej odstraňovali z cestných komunikácií popadané a naklonené stromy, ktoré ohrozovali premávku, a odčerpávali vodu z pivničných priestorov rodinných a obytných domov.

Profesionálni hasiči zo Senice a Piešťan mali po štyri výjazdy, z Trnavy a Galanty po jednom výjazde. V teréne boli aj členovia dobrovoľných hasičských zborov miest a obcí Sládkovičovo, Jahodná, Križovany nad Dudváhom, Vlčkovce, Veľké Kostoľany, Voderady, Veľká Mača, Jelka, Tomášikovo, Váhovce a viacerých ďalších obcí.

Celkom zasahovalo 29 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a 111 členov dobrovoľných hasičských zborov miest a obcí. Na zdolanie nepriaznivej poveternostnej situácie bolo nasadených 37 kusov hasičskej techniky.

Viac k témam: Downburst, Počasie, Prietrž mračien, Primátor Nitry, Silné búrky
Zdroj: SITA.sk – Okolie Nitry zasiahol downburst, vyhlásili mimoriadnu situáciu © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko