Šimkovičovej ministerstvo vyriešilo dofinancovanie vzácnych oltárov a ikonostasov

Šimkovičovej ministerstvo vyriešilo dofinancovanie vzácnych oltárov a ikonostasov

22.6.2024 (SITA.sk) – Ministerstvo kultúry vyriešilo dofinancovanie vzácnych oltárov a ikonostasov, ktoré sú národnými kultúrnymi pamiatkami.

Celkovo tak ide o osem oltárov či ikonostasov, v prípade niektorých sakrálnych objektov ako kazateľnice či krstiteľnice, ktorých rekonštrukciu začali ešte v rokoch 2015 až 2018 oblastné reštaurátorské ateliéry. Rezort kultúry a financií sa dohodli na vyčlenení sumy viac ako 160-tisíc eur.

Ateliéry ukončili svoju činnosť

Rezort kultúry vysvetlil, že vzhľadom na nález Ústavného súdu SR oblastné reštaurátorské ateliéry postupne ukončili svoju činnosť, čím bolo pozastavené dofinancovanie vybraných pamiatok cez program ministerstva kultúry Obnovme svoj dom.

Ministerstvo dodalo, že nebolo v schopnostiach vlastníkov, aby začaté obnovy dofinancovali z vlastných prostriedkov, aj keď v niektorých prípadoch išlo už iba o minimálne čiastky.

Kto dostane dotáciu?

„Keďže obnova národných kultúrnych pamiatok patrí k našim prioritám, rozhodli sme sa pomôcť a s rezortom financií sme dohodli ich dofinancovanie iným spôsobom,“ povedala ministerka kultúry Martina Šimkovičová.

Finančnú dotáciu na reštaurovanie národných kultúrnych pamiatok poskytnú Chrámu sv. Paraskievy v obci Dobroslava v okrese Svidník, Chrámu sv. Bazila Veľkého v obci Vladiča (lokalita Driečna) v okrese Stropkov, Chrámu Narodenia Presv. Bohorodičky v obci Stakčínska Roztoka v okrese Snina, Evanjelickému kostolu v Rožňavskom Bystrom v okrese Rožňava, Kostolu sv. Petra z Alkantary v lokalite Okoličné v Liptovskom Mikuláši, Evanjelickému kostolu v Henckovicach v okrese Rožňava, Kostolu Nájdenia sv. Kríža v Čičmanoch v okrese Žilina a Chrámu povýšenia Sv. Kríža v lokalite Buková Hôrka v obci Bukovec v okrese Stropkov.

Viac k témam: kultúrne pamiatky, Ministerka kultúry SR, Reštaurovanie
Zdroj: SITA.sk – Šimkovičovej ministerstvo vyriešilo dofinancovanie vzácnych oltárov a ikonostasov © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko