Biely prášok prerušil voľby v Palárikove a hlasovať sa tam bude dlhšie (video)

Biely prášok prerušil voľby v Palárikove a hlasovať sa tam bude dlhšie (video)

8.6.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 8. júna 14:26

V Palárikove museli v sobotu po 9:00 prerušiť voľby do Európskeho parlamentu a moratórium sa tak predĺži. Podľa informácií z ministerstva vnútra je dôvodom biely prášok, ktorý našli v hlasovacích lístkoch.

„Budovu, v ktorej boli situované volebné miestnosti uzatvorili a osoby aj za súčinnosti HaZZ evakuovali,“ uviedla polícia na sociálnej sieti Facebook s tým, že na miesto boli vyslané ďalšie hliadky a policajti kriminálnej polície.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Volebné miestnosti už otvorili

Po vykonaní potrebných úkonov boli dve miestnosti v tomto objekte krátko po 10:00 opäť otvorené. Tretia, v ktorej látku našli, zostala zatvorená až do zistenia predbežného výsledku jej závažnosti laboratóriom civilnej ochrany. Ministerstvo vnútra informovalo, že ju znovu sprístupnili o 12:00. Hlasovať sa v týchto volebných miestnostiach bude teda aj po 22:00.

Viac o téme: Voľby do Európskeho parlamentu 2024

Policajný prezident Ľubomír Solák na obedňajšom brífingu štátnej volebnej komisie povedal, že vzorky prášku boli odoslané do kontrolného chemického laboratória v Nitre na analýzu.

>>> Online (minúta po minúte): Eurovoľby 2024 na Slovensku

„Môžme vylúčiť, že určite nejde o nejaký nebezpečný materiál,“ uviedol a doplnil, že ďalej bude vecou vyšetrovania, aby sa policajti dopracovali k tomu, či išlo o úmysel alebo zlyhanie ľudského faktora.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Kontrolné chemické laboratórium potvrdilo, že látka, ktorú našli, nebola nebezpečná. Potvrdili, že išlo o škrob. Informovalo o tom ministerstvo vnútra.

Predĺženie moratória o minimálne tri hodiny

K incidentu v Palárikove sa po svojom volebnom akte v Záhorskej Bystrici vyjadril aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD), ktorý pre spomínanú televíziu povedal, že hlasovanie bolo prerušené v troch volebných okrskoch v Palárikove. Nikomu sa nič nestalo a vec sa prešetruje.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Voľby do Európskeho parlamentu na Slovensku 2024 (fotografie)

Ako uviedol, mrzí ho, že dochádza k takýmto incidentom, pretože má pocit, že sa ľudia nepoučili z toho zlého, čo sa na Slovensku v poslednej dobe dialo. „Mrzí ma, že niektorí občania si myslia, že toto je nejaká sranda alebo zábava. Nie je, pretože ohrozujú aj priebeh volieb aj bezpečnosť ostatných. Preto touto cestou všetkých vyzývam, aby sme nebláznili. Aby sme boli uvedomelí a nerobili veci, ktoré nepomáhajú nikomu,“ uzavrel minister.

Pre incident s bielym práškom v Palárikove sa predĺžilo minimálne o tri hodiny aj moratórium. Na obedňajšom brífingu to potvrdil predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda. „Z hľadiska času, v ktorom bude štátna volebná komisia informovať, sa v zásade nemení nič,“ povedal, pričom pripomenul, že oficiálne výsledky volieb je možné zverejniť až v nedeľu 9. júna po 23:00.

Viac k témam: Minister vnútra SR, Prezident Policajného zboru SR, Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2024
Zdroj: SITA.sk – Biely prášok prerušil voľby v Palárikove a hlasovať sa tam bude dlhšie (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko