Štrbské pleso bude po roku opäť pripomínať Benátky, uskutoční sa 9. ročník Benátskej noci

Štrbské pleso bude po roku opäť pripomínať Benátky, uskutoční sa 9. ročník Benátskej noci

19.7.2024 (SITA.sk) – Štrbské pleso vo Vysokých Tatrách sa opäť po roku premení na tatranské Benátky. Návštevníci sa v rámci 9. ročníka podujatia budú môcť výnimočne až do 22:00 plaviť po hladine plesa na drevených člnkoch.

Ako ďalej informoval Marián Galajda z organizačného tímu podujatia, pôjde zároveň o oslavu Dňa Štrbského Plesa. Názov podujatia podľa jeho slov nie je náhodný.

V sprievode tónov harfy

Ako vysvetlil, Benátsku noc organizovali už v minulých desaťročiach návštevníci a obyvatelia Tatier ako príjemné podvečerné podujatie spojené s člnkovaním, hudbou a dobrým jedlom.

Návštevníkov budú podľa Galajdu v sobotu sprevádzať jemné tóny harfy, talianske špeciality, barokové kostýmy i zrkadlové sochy.

„To všetko vytvorí jedinečnú atmosféru, ktorá už roky láka návštevníkov na podujatie plné romantiky a bohatého programu počas jediného letného večera vo Vysokých Tatrách,“ uviedol.

Bežne je totiž možné člnkovanie len počas letnej sezóny s poslednou plavbou o 17:00.

Člnkov bude vyše dvadsať

Program podujatia sa začne o 14:30, odohrávať sa bude za tamojším hotelom v prístave člnkov. Tých bude k dispozícii viac ako dvadsať.

V hudobnom programe sa predstavia Babjakovci, z bratislavskej Novej scény prídu Mirka Partlová a Dárius Kočí, a s talianskymi a slovenskými evergrínmi sa predstaví Jozef Benedik, Kristína Vrecková, Andrea Sulovská s kapelou.

Počiatky člnkovania na Štrbskom plese siahajú do roku 1873, keď si zakladateľ Štrbského Plesa Jozef Szentiványi postavil na južnom brehu jazera poľovnícku chatku a prístavné mólo s člnkovaním sprístupnil verejnosti.

O viac ako storočie, v roku 1984, bolo člnkovanie zakázané. Vrátiť atrakciu späť na pleso sa opäť podarilo až v roku 2008. Jazero je morénového typu a je druhým najväčším jazerom vo Vysokých Tatrách s dĺžkou 640 m a šírkou 600 m.

Takmer polovicu roka je pleso pokryté ľadom.

Viac k témam: Benátska noc, Štrbské pleso
Zdroj: SITA.sk – Štrbské pleso bude po roku opäť pripomínať Benátky, uskutoční sa 9. ročník Benátskej noci © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko