Zelená energia pre Šariš

Zelená energia pre Šariš

26.9.2024 (SITA.sk) – Rakúsky výrobca a dodávateľ obnoviteľnej energie Enery oficiálne otvoril svoju fotovoltickú elektráreň v obci Iliašovce. Nová elektráreň spoločnosti Enery bude dodávať čistú elektrinu do pivovaru Šariš prostredníctvom historicky prvej zmluvy o nákupe virtuálnej energie na Slovensku (vPPA). „Ide o prvé vPPA svojho druhu na Slovensku, pričom trend k zeleným PPA v celej Európe rastie už roky. Zníženie ich uhlíkovej stopy sa stáva kľúčovou výzvou, ktorú musia priemyselné odvetvia v nadchádzajúcich rokoch riešiť,“ vysvetľuje Ján Horváth, Country Manager Enery pre Slovensko.

Byť jednotkou na trhu piva na Slovensku len podčiarkuje náš záväzok byť lídrom aj v oblasti udržateľnosti. Varenie piva zo Slnka – to je náš cieľ a prísľub našim zákazníkom a partnerom. Sme hrdí na to, že môžeme byť partnerom Enery, elektráreň Iliašovce pokryje na základe našej dohody až 92 % energetických potrieb Pivovaru Šariš. Približne 8 % pokryjeme vlastnými solárnymi panelmi inštalovanými v závode pivovaru. Teší nás, že tým môžeme prispieť k prechodu Slovenska k zelenšej budúcnosti,“ dodáva Martin Grygařík, obchodný riaditeľ, Plzeňský Prazdroj Slovensko.

Elektráreň s výkonom 6,3 megawattov (MW) vyrobí ročne 7,2 gigawatthodín (GWh) zelenej energie, čím pokryje až 92 % spotreby elektriny Pivovaru Šariš. Nový solárny park na východnom Slovensku zaberá plochu 8,8 hektára, ktorá je klasifikovaná ako neúrodná pôda. Elektráreň pozostáva z 10 582 fotovoltických modulov, ktoré prispejú k zníženiu emisií CO2 o približne 635 ton ročne. „Dostupnosť zelenej elektriny bude pre firmy zohrávať čoraz dôležitejšiu úlohu. Jej zabezpečenie bude čoskoro kľúčovým hľadiskom nielen pre prevádzku spoločnosti, ale aj pre zabezpečenie financovania,“ upozorňuje Ján Horváth.

Ako zodpovedný výrobca a dodávateľ energie z obnoviteľných zdrojov kladie Enery dôraz na udržateľné riešenia, ktoré umožňujú aj efektívne dvojité využívanie pôdy. V prípade solárnej elektrárne v Iliašovciach bude trávnatú plochu okolo fotovoltaických panelov využívať neďaleká farma na pasenie oviec. Tento koncept, tzv. agrivoltika, už bol aplikovaný v mnohých európskych krajinách, vrátane portfólia Enery, a je cenným prínosom pre ekosystémy. „Veríme, že zelených elektrární ako Iliašovce pribudne aj na Slovensku. Aj naša spoločnosť intenzívne pracuje na viacerých projektoch nielen v oblasti solárnej výroby,“ dodáva Jan Horváth.

O Enery

Enery je nezávislý výrobca a dodávateľ obnoviteľnej energie, ktorý sa zameriava na dlhodobú a spoľahlivú dodávku cenovo dostupnej a zelenej energie svojim zákazníkom. S diverzifikovaným portfóliom zelených výrobných zdrojov s inštalovaným výkonom 432 MW, ktoré v súčasnosti vyrába ročne takmer 624 GWh čistej elektriny, a zásobuje 240 000 domácností, je Enery významným hráčom transformácie regiónu strednej a východnej Európy smerom k vyššiemu využívaniu udržateľnej energie. Plány spoločnosti zahŕňajú aktuálne pripravované rozvojové projekty s viac ako 8 GW v jedenástich krajinách. So svojím rôznorodým a multidisciplinárnym tímom 30-tich národností sa Enery zameriava na vývoj, výstavbu a prevádzku projektov obnoviteľnej energie a integráciu environmentálnych, sociálnych a riadiacich faktorov (ESG) do každého aspektu každodenného podnikania.

O Plzeňskom Prazdroji Slovensko

Plzeňský Prazdroj Slovensko zamestnáva ako jednotka na slovenskom pivnom trhu 580 zamestnancov, a patrí medzi najmodernejšie pivovary v strednej Európe. Do jeho portfólia značiek patria Pilsner Urquell, Šariš, Veľkopopovický Kozel, Radegast, Gambrinus, Smädný Mních, Captain Jack, Peroni, či nealkoholické pivo Birell. V rámci portfólia je hrdý na všetky svoje značky, najmä Šariš Shiny 12 % a Šariš Sparky 10 %, ktoré získali zlaté medaily v degustačnej súťaži Slovenská pivná korunka v roku 2023. V oblasti trvalo udržateľného rozvoja určuje smer, ktorým sa Plzeňský Prazdroj Slovensko uberá, jeho stratégia udržateľnosti „Do budúcnosti 2030“. Aktivity spoločnosti v tejto oblasti sú zhrnuté v Integrovanej správe o udržateľnosti.

Informačný servis

Viac k témam: PR, zelená energia
Zdroj: SITA.sk – Zelená energia pre Šariš © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko