Babišovo hnutie ANO ovládlo regionálne voľby, posilnilo si tak pozíciu pred parlamentnými voľbami

Babišovo hnutie ANO ovládlo regionálne voľby, posilnilo si tak pozíciu pred parlamentnými voľbami

22.9.2024 (SITA.sk) – Hlavná opozičná strana ovládla české regionálne voľby. Podľa výsledkov Českého štatistického úradu zvíťazilo hnutie ANO vedené bývalým populistickým premiérom Andrejom Babišom, ktoré vyhralo v desiatich z 13 krajov. Vo voľbách sa rozhodovalo o obsadení tretiny Senátu, čiže hornej komory parlamentu. Voliči zároveň hlasovali o členoch krajských zastupiteľstiev.

Výsledok odzrkadlil stabilnú podporu hnutia ANO, ktoré vyhralo v desiatich krajoch aj v roku 2020. Štyri roky predtým triumfovalo hnutie v deviatich krajoch. Najnovší rezultát posilnil pozíciu Babiša pred budúcoročnými parlamentnými voľbami.

Tí, ktorí už prenikli do Senátu

ANO má najviac postupujúcich kandidátov do kola volieb o 27 kresiel v 81-člennom Senáte. Dvaja najlepší umiestnení v každom okrese sa na budúci víkend stretnú v priamom hlasovaní. Český štatistický úrad uviedol, že piati kandidáti dosiahli 50-percentnú hranicu priamej zvoliteľnosti, takže v budúcotýždňovom druhom kole sa bude rozhodovať o zvyšných 22 kreslách.

Medzi tými, ktorí už prenikli do Senátu, sú dvaja kandidáti ANO, jeden kandidát kresťanských demokratov, poslanec vládnej päťkoalície, nezávislý za koalíciu a opozičný sociálny demokrat.

V Senáte majú jasnú väčšinu vládni zákonodarcovia

Vládni zákonodarcovia majú v súčasnosti v Senáte jasnú väčšinu. Dolná komora parlamentu je silnejšia, ale Senát hrá dôležitú úlohu pri schvaľovaní ústavných zmien a schvaľovaní sudcov Ústavného súdu.

Voľby sa konali v čase, keď sa krajina spamätáva z rozsiahlych záplav, ktoré v posledných dňoch zasiahli strednú Európu. Záplavy si v regióne vyžiadali najmenej 24 obetí, z toho päť v Česku.

Na severovýchode krajiny, kde záplavy poškodili školy a ďalšie budovy, ktoré slúžia ako volebné miestnosti, s organizovaním volieb pomáhal štát. Na niektorých miestach sa hlasovalo v stanoch, kontajneroch alebo pod holým nebom.

Viac k témam: voľby v Česku, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Babišovo hnutie ANO ovládlo regionálne voľby, posilnilo si tak pozíciu pred parlamentnými voľbami © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet