Izraelské tanky získali kontrolu nad centrom Rafahu, ovládnutie územia sprevádzalo intenzívne ostreľovanie

Izraelské tanky získali kontrolu nad centrom Rafahu, ovládnutie územia sprevádzalo intenzívne ostreľovanie

28.5.2024 (SITA.sk) – Izraelské tanky získali kontrolu nad centrom mesta Rafah. Svedkovia a miestni novinári podľa spravodajského portálu BBC hlásia, že tanky dosiahli kruhový objazd al-Awdá v centre mesta.

Tento kruhový objazd je kľúčovým orientačným bodom a sídlia tu veľké banky, vládne inštitúcie, podniky a obchody. Kruhový objazd sa nachádza pritom len zhruba pol kilometra od hranice Pásma Gazy s Egyptom.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Izraelské prevzatie kontroly nad týmto miestom sprevádzalo intenzívne ostreľovanie delostrelectvom. Svedok, ktorý vyhľadal s rodinou útočisko v nemocnici v západnej časti Rafahu, uviedol, že vojaci sa umiestnili na vrchole budovy s výhľadom na námestie a začali strieľať na akýkoľvek pohyb v oblasti.

Začiatkom mája Izrael spustil v Rafahu podľa jeho slov obmedzenú operáciu. Mesto na hranici Pásma Gazy a Egypta je podľa Izraela posledná bašta militantného hnutia Hamas, proti ktorému vedie vojnu. Z Rafahu odvtedy ušlo takmer milión ľudí.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Izraelsko-palestínsky konflikt 2023 (fotografie)

Viac k témam: Izraelsko-palestínsky konflikt, Rafah
Zdroj: SITA.sk – Izraelské tanky získali kontrolu nad centrom Rafahu, ovládnutie územia sprevádzalo intenzívne ostreľovanie © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet