Izraelský útok na školu zabil najmenej 22 ľudí, v Pásme Gazy bolo zranených aj 30 ďalších osôb

Izraelský útok na školu zabil najmenej 22 ľudí, v Pásme Gazy bolo zranených aj 30 ďalších osôb

21.9.2024 (SITA.sk) – Izraelský útok na školu na severe Pásma Gazy v sobotu zabil najmenej 22 ľudí. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva v tejto enkláve na pobreží Stredozemného mora. Pri útoku na školu v meste Gaza bolo zranených ďalších 30 osôb.

Porušovanie medzinárodného práva

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že zaútočila na „veliace a riadiace stredisko Hamasu, ktoré bolo umiestnené do areálu, ktorý predtým slúžil“ ako škola.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

„Teroristická organizácia Hamas systematicky porušuje medzinárodné právo operovaním z civilnej infraštruktúry,“ uviedla izraelská armáda. Tá neustále obviňuje Hamas, že pôsobí v rámci civilnej infraštruktúry v Pásme Gazy vrátane škôl a zariadení OSN.

Rozdiely medzi bojovníkmi a civilistami

Ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy uviedlo, že od útoku Hamasu zo 7. októbra minulého roka, ktorý vyvolal vojnu medzi Izraelom a Hamasom, bolo na tomto území zabitých viac ako 41-tisíc Palestínčanov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Izraelsko-palestínsky konflikt 2023 (fotografie)

Ministerstvo nerobí rozdiely medzi bojovníkmi a civilistami, ale tvrdí, že o niečo viac ako polovica zabitých boli ženy a deti. Izrael zasa bez poskytnutia dôkazov tvrdí, že zabil viac ako 17-tisíc militantov.

Viac k témam: Izraelská armáda, Izraelsko-palestínsky konflikt, napätie na Blízkom východe, Pásmo Gazy, Útok Hamasu na Izrael
Zdroj: SITA.sk – Izraelský útok na školu zabil najmenej 22 ľudí, v Pásme Gazy bolo zranených aj 30 ďalších osôb © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet