Muža s rusko-ukrajinským občianstvom obvinili vo Francúzsku z terorizmu, mal plánovať bombový útok

Muža s rusko-ukrajinským občianstvom obvinili vo Francúzsku z terorizmu, mal plánovať bombový útok

7.6.2024 (SITA.sk) – Francúzske úrady v piatok predbežne obvinili z terorizmu muža s rusko-ukrajinským občianstvom, ktorého v pondelok zatkli severne od Paríža pre podozrenie z plánovania bombového útoku.

Protiteroristická prokuratúra vo vyhlásení uviedla, že vyšetrovatelia pátrajú po možných komplicoch.

Explózia v hotelovej izbe

Dvadsaťšesťročného muža zadržali po tom, ako utrpel vážne popáleniny, keď v jeho hotelovej izbe explodovalo výbušné zariadenie. Po ošetrení ho vypočula francúzska spravodajská služba.

Podľa vyhlásenia prokuratúry sa v piatok muž postavil pred súd, ktorý voči nemu vzniesol predbežné obvinenia z členstva v teroristickej skupine plánujúcej zločiny a z držby výbušného materiálu zameranej na prípravu útoku v súvislosti s teroristickou skupinou.

Slúžil v ruskej armáde

Muž, ktorého neidentifikovali, prišiel do Francúzska niekoľko dní pred jeho zatknutím. Francúzske médiá informovali, že sa narodil na Donbase, ktorý okupuje Rusko, a slúžil v ruskej armáde.

Nie je jasné, či jeho plán súvisí s vojnou na Ukrajine. Vzťahy medzi Ruskom a Francúzskom sú v dôsledku vojny čoraz napätejšie.

Viac k témam: Terorizmus
Zdroj: SITA.sk – Muža s rusko-ukrajinským občianstvom obvinili vo Francúzsku z terorizmu, mal plánovať bombový útok © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet