Najvyšší súd rozhodol o imunite pre bývalých prezidentov USA, má na ňu nárok aj Donald Trump

Najvyšší súd rozhodol o imunite pre bývalých prezidentov USA, má na ňu nárok aj Donald Trump

1.7.2024 (SITA.sk) – Najvyšší súd Spojených štátov v pondelok po prvý raz rozhodol, že bývalí prezidenti majú do istej miery imunitu pred trestným stíhaním. Predlžuje tak odklad vo washingtonskom trestnom konaní proti Donaldovi Trumpovi v súvislosti s obvineniami, že zosnoval sprisahanie s cieľom zvrátiť svoju prehru v prezidentských voľbách v roku 2020.

Ďalšie šetrenie prípadu

Tiež sa tým v podstate končia vyhliadky, že by bývalý prezident mohol byť súdený pred novembrovými prezidentskými voľbami.  Rozhodnutie súd prijal v pomere hlasov 6:3.

Za bola konzervatívna väčšina, v ktorej sú aj traja sudcovia menovaní Trumpom, a liberáli boli proti. Sudcovia vrátili prípad súdu nižšej inštancie na ďalšie šetrenie.

Predpokladaná imunita pred trestným stíhaním

„Podľa našej ústavnej štruktúry oddelených právomocí charakter prezidentskej moci oprávňuje bývalého prezidenta na absolútnu imunitu voči trestnému stíhaniu za konanie v rámci jeho rozhodujúcej ústavnej právomoci,“ napísal predseda najvyššieho súdu John Roberts.

Bývalý prezident má podľa vyhlásenia „právo aspoň na predpokladanú imunitu pred trestným stíhaním za všetky svoje úradné úkony. Na neoficiálne činy sa imunita nevzťahuje“.

Trump, ktorý čelí početným stíhaniam a v máji ho dokonca usvedčili z falšovania obchodných záznamov na utajenie platieb za mlčanie, na sociálnych sieťach rozhodnutie súdu vyhlásil za veľké víťazstvo.

Viac k témam: americké prezidentské voľby, bývalý americký prezident, Imunita
Zdroj: SITA.sk – Najvyšší súd rozhodol o imunite pre bývalých prezidentov USA, má na ňu nárok aj Donald Trump © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet