Okrem jadrového vydierania nemá Rusko žiadne iné prostriedky globálneho zastrašovania, tvrdí Zelenského kancelária

Okrem jadrového vydierania nemá Rusko žiadne iné prostriedky globálneho zastrašovania, tvrdí Zelenského kancelária

26.9.2024 (SITA.sk) – Kancelária ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského označila vyhlásenia ruského vodcu Vladimira Putina o rozšírení ruskej doktríny jadrového odstrašovania za vydieranie.

Šéf Kremľa v stredu vyhlásil, že jadrová mocnosť podporujúca útok inej krajiny na Rusko bude podľa novej verzie ruskej jadrovej doktríny považovaná za agresora. O tom, či dokument v takomto prípade ráta s reakciou jadrovými zbraňami, nehovoril.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Okrem jadrového vydierania nemá Ruská federácia žiadne iné prostriedky globálneho zastrašovania. Tieto nástroje nebudú fungovať,“ uviedol na Telegrame šéf prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.

Moskva zmenila doktrínu, ktorá špecifikuje podmienky pre použitie jadrových zbraní, po tom, ako Putin varoval USA a ďalších spojencov v Organizácii Severoatlantickej aliancii (NATO) pred povolením Ukrajine použiť západné zbrane dlhého dosahu na útoky na ruskom území, čo by podľa neho znamenalo vojnu medzi Ruskom a NATO.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, ktorú Putin spustil vo februári 2022, sa ruský vodca a ďalší predstavitelia často vyhrážajú Západu ruským jadrovým arzenálom v snahe odradiť ho od podpory Kyjeva.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v septembri 2024 (fotografie)

Viac k témam: Jadrové zbrane, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, Ukrajinský prezident, vojna na Ukrajine, Zastrašovanie
Zdroj: SITA.sk – Okrem jadrového vydierania nemá Rusko žiadne iné prostriedky globálneho zastrašovania, tvrdí Zelenského kancelária © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet