Republikáni kritizujú Zelenského návštevu v Scrantone, hovoria o zasahovaní do volieb a žiadajú hlavu Markarovovej

Republikáni kritizujú Zelenského návštevu v Scrantone, hovoria o zasahovaní do volieb a žiadajú hlavu Markarovovej

26.9.2024 (SITA.sk) – Predseda americkej Snemovne reprezentantov Mike Johnson vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby odvolal ukrajinskú veľvyslankyňu v USA pre jeho návštevu zbrojovky v Pensylvánii.

Republikáni víkendovú návštevu závodu v Scrantone, rodnom meste prezidenta Joea Bidena, totiž kritizujú ako politické podujatie s cieľom podporiť demokratov v nadchádzajúcich voľbách.

„Táto prehliadka bola jednoznačne straníckou predvolebnou akciou, ktorá mala pomôcť demokratom, a je jasným zasahovaním do volieb,“ napísal Johnson v liste Zelenskému.

Jasné zasahovanie do volieb

Politik blízky exprezidentovi a republikánskemu kandidátovi v novembrových prezidentských voľbách Donaldovi Trumpovi vyhlásil, že na podujatie, ktoré organizovala ambasádorka Oksana Markarovová, nepozvali žiadneho republikána.

Nemenovaný vojenský predstaviteľ však pre agentúru AP uviedol, že štandardným procesom býva pozvanie členov Snemovne reprezentantov a Senátu zastupujúcich okres, v ktorom sa takéto priemyselné závody nachádzajú. V tomto prípade sa podľa neho zúčastnili zainteresovaní členovia Kongresu z tejto oblasti.

Na návšteve zbrojovky boli guvernér štátu Josh Shapiro, senátor Bob Casey a okresný zástupca Matt Cartwright, pričom všetci sú demokrati.

Zelenského návšteva vyvolala rýchlu kritiku

Zelenskyj navštívil muničný závod v Scrantone v rámci svojej cesty od USA, počas ktorej prehovoril v OSN a stretol sa napríklad s Bidenom.

Prišiel sa tam poďakovať robotníkom za to, že vyrábajú kriticky dôležitú muníciu pre ukrajinský boj proti ruskej agresii. Závod v Scrantone totiž vyrába 155 milimetrové delostrelecké granáty. Ukrajina už od USA dostala viac ako tri milióny kusov tejto munície.

Návšteva však vyvolala rýchlu kritiku od niektorých členov Republikánskej strany, ktorá je v otázke pomoci Ukrajine čoraz viac rozdelená. Trump, ako konštatuje AP, zmenil stranu na hnutie zastávajúce postoj Amerika na prvom mieste, ktoré vo všeobecnosti podporuje obmedzenie angažovanosti USA v zahraničí.

Viac k témam: Americký prezident, Predseda americkej Snemovne reprezentantov, Prezidentské voľby v USA 2024 (Trump – Harris), rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinský prezident, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Republikáni kritizujú Zelenského návštevu v Scrantone, hovoria o zasahovaní do volieb a žiadajú hlavu Markarovovej © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet