Rusko a Čína rozvíjajú vojensko-technickú spoluprácu. Vymieňajú ponorky, lietadlá aj prístup k utajovaným technológiám

Rusko a Čína rozvíjajú vojensko-technickú spoluprácu. Vymieňajú ponorky, lietadlá aj prístup k utajovaným technológiám

11.9.2024 (SITA.sk) – Rusko a Čína pokračujú v rozvoji vojensko-technickej spolupráce v rôznych oblastiach. V najnovšej správe o vojne na Ukrajine to konštatujú analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Námestník ministra zahraničných vecí USA Kurt Campbell v utorok v rozhovore pre Politico povedal, že Čína ponúka značnú podporu ruskému obrannému sektoru výmenou za prístup k utajovaným ruským vojenským technológiám.

Podľa Campbella poskytuje Čína Rusom tovar s dvojakým použitím. Na oplátku Rusko dodáva Číne ponorky, lietadlá a raketové technológie, čo sú technológie, ktoré sa Moskva predtým zdráhala zdieľať a ktoré sa považujú za vysoko chránené.

Čínski predstavitelia naďalej popierajú akúkoľvek účasť na podpore ruských vojenských operácií a tvrdia, že Čína zostáva vo vzťahu k ruskej vojne na Ukrajine neutrálna, napriek opakovaným tvrdeniam Západu o čínskej materiálnej podpore ruského obranného priemyslu a jeho geopriestorových spravodajských kapacít.

Správy o priamejšej čínskej pomoci Rusku prichádzajú na pozadí medzinárodného námorného cvičenia Ocean-2024 pod vedením Ruska, ktoré v súčasnosti prebieha v Tichom oceáne a Severnom ľadovom oceáne, ako aj v Stredozemnom, Kaspickom a Baltskom mori.

Viac k témam: rusko-čínske vzťahy, rusko-ukrajinský konflikt, vojna na Ukrajine, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Rusko a Čína rozvíjajú vojensko-technickú spoluprácu. Vymieňajú ponorky, lietadlá aj prístup k utajovaným technológiám © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet