Ukrajinské úrady spustili register pre obete sexuálneho násilia páchaného ruskými vojakmi

Ukrajinské úrady spustili register pre obete sexuálneho násilia páchaného ruskými vojakmi

19.6.2024 (SITA.sk) – Ukrajinské úrady vytvorili národný register na dokumentáciu prípadov sexuálneho násilia údajne páchaného ruskými silami.

Námestníčka generálneho prokurátora Viktorija Litvinovová pre agentúru AP uviedla, že register vznikol z pilotného projektu, ktorý vyústil do odsúdenia piatich ľudí v neprítomnosti.

Zaznamenali vyše tristo prípadov

„Kedysi sme sami museli navštevovať územia, kde sa odohrávajú boje, Teraz nás však ľudia – jednotlivci, ktorí zažili sexuálne zneužívanie – vyhľadávajú, aby získali informácie,“ vyjadrila sa prokurátorka.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 zaznamenali 303 prípadov sexuálneho násilia súvisiacich s konfliktom. Z nich 112 zahŕňa mužské obete a 191 ženy. Niektoré z obetí utrpeli viacero útokov, dodala Litvinovová.

Iniciatíva má podporu úradov Organizácie Spojených národov a niekoľkých západných vlád. Podľa vládnych predstaviteľov by sa dal register použiť v budúcnosti na žiadosti o finančnú kompenzáciu pre obete od Ruska.

Spomenutých päť usvedčení za sexuálne násilie sú prípady z území, ktoré napadlo alebo okupuje Rusko, a to konkrétne z Kyjivskej oblasti a miest Cherson a Černihiv.

Nikto tomu neunikol

Massimo Diana z Populačného fondu Spojených národov sa vyjadril, že skutočný počet obetí je pravdepodobne oveľa vyšší, ako je uvedené v registri.

„Toto násilie bolo páchané na ženách a dievčatách, mužoch a chlapcoch. Nikto nebol vyňatý z rizika tohto ohavného činu,“ povedal.

Fond podľa Dianu pomohol na Ukrajine zriadiť 12 podporných centier a tri mobilné zariadenia pre obete domáceho násilia a sexuálnych útokov.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Sexuálne násilie
Zdroj: SITA.sk – Ukrajinské úrady spustili register pre obete sexuálneho násilia páchaného ruskými vojakmi © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet