Samit NATO vo Washingtone sa začal, Bidena čaká náročná úloha

Samit NATO vo Washingtone sa začal, Bidena čaká náročná úloha

9.7.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 9. júla, 12:11

V americkom Washingtone sa v utorok začína samit Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO), na ktorom majú lídri členských krajín posilniť transatlantickú podporu pre Ukrajinu v jej boji proti Rusku. Pre hostiteľského prezidenta Joea Bidena samit predstavuje príležitosť dokázať, že je schopný plniť náročné požiadavky na šéfa Bieleho domu aj v ďalšom funkčnom období.

„Naši spojenci hľadajú vedenie USA,“ povedal Biden v pondelok v rozhovore pre MSNBC.

Biden sa snaží o záchranu

„Kto iný tu podľa vás môže vstúpiť a urobiť to? Rozšíril som NATO. Upevnil som NATO. Uistil som sa, že sme v pozícii, v ktorej máme koalíciu národov po celom svete, aby sme sa vysporiadali s Čínou, s Ruskom, so všetkým, čo sa deje vo svete. A robíme skutočný pokrok,“ dodal Biden, ktorý sa zaslúžil o rozšírenie NATO, keďže Fínsko aj Švédsko sa pridali k aliancii po ruskej invázii na Ukrajinu vo februári 2022.

Hlavy štátov z Európy a Severnej Ameriky čelia vyhliadke na návrat skeptika Donalda Trumpa do prezidentského úradu. Biden snaží zachrániť svoju kampaň za znovuzvolenie, ktorá „dostala na frak“ po katastrofálnom vystúpení v diskusii proti Trumpovi z 27. júna.

Biely dom dúfa, že Biden počas niekoľkých očakávaných rušných dní formálnych samitových stretnutí, vedľajších rozhovorov s lídrami, dlhých diplomatických večerí či recepcií ukáže „rozkolísaným“ demokratom, že má stále to, čo potrebuje.

Prvé stretnutie s novým britským premiérom

Samit dá Bidenovi prvú šancu stretnúť sa tvárou v tvár s novým britským premiérom Keirom Starmerom. Biden zavolal Starmerovi minulý týždeň, aby mu zablahoželal k víťazstvu, a plánuje ho v stredu privítať na rokovaniach v Bielom dome.

Očakáva sa, že stretnutie lídrov z 32 krajín NATO, plus tichomorských partnerov Austrálie, Japonska, Nového Zélandu a Južnej Kórey, ako aj Ukrajiny, bude jedným z posledných Bidenových vystúpení na medzinárodnom fóre pred dňom konania volieb a pred budúcotýždňovým národným zjazdom Republikánov v Milwaukee. Biden sa snažil poukázať na svoj záväzok voči aliancii a zároveň voličom tvrdil, že Trump by sa otočil chrbtom k NATO, ak by sa mal vrátiť do Bieleho domu.

Cesta Ukrajiny do NATO

Cesta Ukrajiny do Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) je zakotvená v návrhu komuniké samitu aliancie vo Washingtone, pričom je označená za „nezvratnú“. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na tri zdroje oboznámené so situáciou.

Otázka toho, aké silné budú prísľuby týkajúce sa budúceho členstva Ukrajiny v NATO, sa stala kľúčovým bodom diskusie medzi 32 členskými štátmi aliancie pred tohtotýždňovým samitom.

Signál pre Kyjev aj Moskvu

Konečné znenie komuniké sa môže ešte zmeniť, ale zahrnutie výrazu „nezvratné“ bude slúžiť ako dôležitý signál pre Kyjev aj Moskvu. Kyjev trvá na tom, aby sa v rozhodnutí samitu spomenula nezvratnosť euroatlantického kurzu Ukrajiny.

Nemenovaný americký predstaviteľ uviedol, že Biely dom podporuje používanie tohto výrazu v záverečnom komuniké za predpokladu, že práca Ukrajiny na demokratických reformách bude ďalej pokračovať. Konečná verzia dokumentu bude podľa predstaviteľa tento bod obsahovať.

Viac k témam: americké prezidentské voľby, Americký prezident, Britský premiér, bývalý americký prezident, Samit NATO, vojna na Ukrajine, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Samit NATO vo Washingtone sa začal, Bidena čaká náročná úloha © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko