Tretí augustový víkend bude patriť Bratislavským korunovačným slávnostiam, program sa začne už od piatka

Tretí augustový víkend bude patriť Bratislavským korunovačným slávnostiam, program sa začne už od piatka

3.8.2024 (SITA.sk) – Bratislava si opäť pripomenie svoju korunovačnú minulosť od 16. do 18. augusta.

Ako informuje organizácia Bratislava Tourist Board (BTB), obyvatelia a návštevníci hlavného mesta v tretí augustový víkend budú mať možnosť opäť zažiť atmosféru Bratislavských korunovačných dní (BKD) a stať sa súčasťou osláv histórie.

Podujatie sa koná pod záštitou primátora Bratislavy Matúša Valla, organizátorom je BTB.

História a technologické novinky

Už od piatkového rána je pripravených niekoľko tematických prehliadok a degustácií vín s korunovačnou tematikou. V Starej radnici bude počas víkendu vystavená replika uhorskej koruny.

„Aj tento rok festival pokračuje v spájaní kráľovskej histórie a technologických noviniek,“ uvádza BTB.

Po spustení mobilnej mestskej šifrovacej hry Bystroňovci a digitálnom sprievodcovi SmartGuide, pribudne ďalšia novinka. Vďaka umelej inteligencii sa budú môcť návštevníci odfotiť vo fotopointe ako králi alebo rytieri.

Hlavný program BKD sa začne v piatok o 18.00 na Východnej terase Bratislavského hradu 90-minútovým predstavením s názvom Renesančné obrázky – vzácni hostia.

Dvestočlenný historický sprievod

V sobotu sa o 10.00 v Bibiane začínajú tvorivé dielne pre deti, na ktorých si budú môcť vytvoriť aj vlastný rodinný erb.

„Pre deti je určená aj prehliadka s názvom Pátrač Tino spoznáva korunovačnú cestu, ktorá sa začína o 17:00 na Bratislavskom hrade,“ dodáva BTB.

Dvestočlenný historický sprievod, ktorý prejde v sobotu korunovačnou trasou, vyrazí z Bratislavského hradu o 15.00.

„V slávnostnom korunovačnom sprievode si tento rok pripomenieme korunováciu Jozefa I. za uhorského kráľa. Tá sa v Bratislave uskutočnila 9. decembra 1687, keď mal nastávajúci panovník iba deväť rokov,“ približuje BTB.

Sokoliari aj šermiari

Návštevníci budú môcť zahliadnuť aj jeho predchodcov v podobe kráľovských portrétov nesených šľachtou a bojovníkmi reprezentujúcimi obdobia jednotlivých panovníkov.

O 16.00 sa začne na Hlavnom námestí program, ktorého súčasťou budú sokoliarske vystúpenia, ukážky lovu dravcov z konského chrbta, ako aj bohatý šermiarsky a tanečný program.

V sobotu sa príbeh korunovácií objaví aj na filmovom plátne v kine Mladosť, kde o 19.00 budú premietať film Possonia: Bratislava vo Florencii.

V nedeľu sú pripravené bezplatné prehliadky mesta a Katedrály sv. Martina, ako aj degustácia vín s korunovačnou tematikou. V Katedrále zaznie o 15.00 hod. organový koncert

Bratislava je mesto s takmer tristo ročnou korunovačnou históriou.

Po bitke pri Moháči v roku 1526, keď Osmanská ríša porazila uhorskú armádu, sa Bratislava stala korunovačným mestom Uhorska.

Od roku 1563 do roku 1830 bola miestom korunovácií 10 kráľov, jednej kráľovnej a sedem kráľovských manželiek.

Viac k témam: Bratislavské korunovačné slávnosti
Zdroj: SITA.sk – Tretí augustový víkend bude patriť Bratislavským korunovačným slávnostiam, program sa začne už od piatka © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet