Macron dva mesiace po voľbách predstavil novú vládu, dominujú v nej konzervatívci a centristi

Macron dva mesiace po voľbách predstavil novú vládu, dominujú v nej konzervatívci a centristi

22.9.2024 (SITA.sk) – Francúzsky prezidentský palác v sobotu predstavil dlho očakávanú novú vládu, v ktorej dominujú konzervatívci a centristi. Stalo sa tak viac ako dva mesiace po voľbách, ktoré prehĺbili politické rozdiely, keďže Francúzsko zápasí s rastúcimi finančnými a diplomatickými problémami.

V krajine sa objavili protesty

Ľavicová koalícia získala v parlamentných voľbách v júni a júli najviac kresiel, ale nezískala väčšinu. Študentské skupiny a aktivisti z tvrdo ľavicovej strany France Unbowed v sobotu protestovali po celej krajine proti vláde, ktorá podľa nich odmieta vôľu voličov.

Prezident Emmanuel Macron začiatkom tohto mesiaca vymenoval konzervatívca Michela Barniera za premiéra, hoci Barnierova republikánska strana mala vo voľbách slabé výsledky a Barnier zostavil vládu po zložitých rokovaniach. Macron to však schválil a oznámili to tiež v sobotu v prezidentskom paláci. V 39-člennom kabinete sú predovšetkým ministri z Macronovej centristickej aliancie a konzervatívni republikáni.

Strana Marine Le Penovej nemá v Barnierovej vláde žiadne kreslá

Krajne pravicová protiimigračná strana Národné zhromaždenie Marine Le Penovej nemá v Barnierovej vláde žiadne kreslá, ale má dostatok hlasov v parlamente na jej zosadenie. Strana získala nepriame víťazstvo vymenovaním zarytého konzervatívca Bruna Retailleaua za nového ministra vnútra, ktorého kompetencie zahŕňajú kritické domáce otázky, ako je národná bezpečnosť, prisťahovalectvo a presadzovanie práva.

Zloženie a smerovanie francúzskej vlády je dôležité, pretože krajina je popredným hlasom v politike , medzi najväčšími svetovými ekonomikami a je členom Bezpečnostnej rady OSN s právom veta.

Viac k témam: Francúzsky premiér, Francúzsky prezident, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Macron dva mesiace po voľbách predstavil novú vládu, dominujú v nej konzervatívci a centristi © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet