Český komentátor Lanz: Porážka Ruska je na dosah, pošlete zbraně

Český komentátor Lanz: Porážka Ruska je na dosah, pošlete zbraně

V piatok 19. augusta 2022 sa na serveri novinky.cz objavil článok s nadpisom „Generáli píšu Bidenovi: Porážka Ruska je na dosah, pošlite zbrane“, píše Zdeněk Lanz v komentári pre Prvnizpravy.cz.

Článok je založený na otvorenom liste uverejnenom na The Hill v článku s názvom „USA musia vyzbrojiť Ukrajinu skôr, ako bude príliš neskoro“. Zo samotného názvu, ale predovšetkým z ostrého znenia rozlišovacieho textu je zrejmé, že signatári otvoreného listu nemajú záujem o kompromisy. Vyhlásením: „S potrebnými zbraňami a ekonomickou pomocou môže Ukrajina poraziť Rusko“, sotva môže nikoho nechať na pochybách o tom, čo sa snaží urobiť.
A čo Biden

Pre odpoveď nemusíme zachádzať príliš ďaleko. Stačí si prečítať správu s názvom „Biden rozkazuje vojenskú pomoc Ukrajine vo výške 775 miliónov dolárov„, ktorá bola zverejnená v sobotu.

20.8.2022 CTK. Ďalšia správa „USA plánujú ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine za tri miliardy dolárov“ (ČTK 23.8.2022).

Historická paralela

Pravdepodobne málokto pochybuje o tom, že všetky pokusy o porovnanie súčasných udalostí s udalosťami z minulosti viac-menej zaostávajú. Jedna udalosť úplne rovnakým spôsobom sa môže stať iba raz. Napriek tomu nezaškodí, ak sa o to aspoň pokúsime a pripomenieme si udalosti spred šesťdesiatich rokov, známe ako karibská alebo kubánska kríza. Na pochopenie kontextu stačí prečítať si úvodný odsek z článku „Kubánska raketová kríza z roku 1962″ s podtitulom „Trinásť dní, ktoré mohli otriasť svetom“, ktorý si môžete stiahnuť zo servera Inštitútu pre štúdium totalitných režimov.

Tu je: „Pred šesťdesiatimi rokmi stál svet na pokraji jadrového konfliktu. Spojené štáty americké a Sovietsky zväz, dve vtedajšie superveľmoci, viedli vyčerpávajúcu psychologickú vojnu, ktorá vyústila do kompromisu, ktorý mohol zachrániť svet pred katastrofou.“

Realita 24. februára 2022 sa začala „špeciálna

vojenská operácia“ (podľa Ruskej federácie) na Ukrajine, podľa veľkej časti medzinárodného spoločenstva, invázia Ruskej federácie na Ukrajinu. S týmto vyhlásením pravdepodobne nebudú žiadne problémy.

Len čo sa však rozhodneme nájsť príčiny tejto zásadnej a veľmi nebezpečnej operácie pre Európu a svet, nech už ju nazveme akokoľvek, a – božechráň – vyjadríme svoj vlastný názor, ktorý nebude v súlade s tým „oficiálnym“, sme na tenkom ľade. A hoci v našej krajine stále platí Charta základných práv a slobôd, je potrebné starostlivo vyberať každé slovo, každé kolo, každú vetu, aby nedošlo ku konfliktu s „odsekmi“. Určitým spôsobom, ako sa vyhnúť akýmkoľvek nepríjemnostiam, je pokúsiť sa nastoliť aktuálne otázky a nechať milého čitateľa, aby na ne odpovedal sám.

„Biden bol informovaný o pláne Ruska zaútočiť na Ukrajinu v októbri, uvádzajú noviny. To je nadpis článku z lidovky.cz v utorok 16. augusta 2022, ktorý odkazuje na článok z The Washington Post z toho istého dňa. Dal som si tú námahu a zrejme som ju našiel.

Na serveri irozhlas.cz v článku Časová os vojny nájdeme prehľad udalostí predchádzajúcich invázii Ruska na Ukrajinu a prvým dňom vojny (od 24.11.2021 do 1.3.2022).

Invázia, útok, agresia (alebo akokoľvek to nazveme) jedného štátu proti druhému je v zásade vždy trestuhodná. To platí vo všeobecnosti, t.j. pre všetky krajiny sveta! Zároveň je však vždy potrebné vnímať nielen to, kto ho vykonal, ale aj to, či a prípadne kto preň vytvoril podmienky. Jednoducho povedané, či a možno kto to vyprovokoval. Ak sa budeme držať oficiálneho názoru, že išlo o nevyprovokovanú agresiu Ruska voči Ukrajine, sme (zatiaľ) mimo väzby. Ak však uvedieme do kontextu udalosti, ktoré sa odohrali v posledných rokoch na Ukrajine a v súvislosti s Ukrajinou, môžeme myslieť na akékoľvek otázky. Takže môžeme premýšľať (zatiaľ) o tom, čo chceme, ale ak sa s tým niekde zdôveríme, možno vo verejnom priestore, potom ….

Ak bol Biden skutočne informovaný o
plánovanom útoku pred už spomínaným 24.11.2022, v čase, keď bol ešte relatívne čas zabrániť „údajnej“ plánovanej invázii diplomatickými rokovaniami na základe kompromisov, využil všetky dostupné prostriedky z pozície „najsilnejšieho muža na planéte“, aby zabránil eskalácii napätia?

Nebolo to vhodné pre Spojené štáty, a teda aj pre NATO, vzhľadom na nesplnený sľub nerozširovať NATO smerom na východ výmenou za Gorbačovov súhlas s znovuzjednotením Nemecka, väčšiu zdržanlivosť a rozlišovanie pri vyzbrojovaní Ukrajiny a otvorenú možnosť jej vstupu do NATO?

Nezohrával v rozhodnutí Ruska napadnúť úlohu strach – oprávnený alebo neospravedlniteľný -, že skôr či neskôr sa rakety objavia v bezprostrednej blízkosti jeho hraníc s doletom do Moskvy v priebehu niekoľkých minút?

Prečo Západ roky „netlačil“ na to, aby dodržiaval takzvané „dohody z Minska“ a tak vyriešil sporné body prostredníctvom diplomacie?

Koľko zbraní, v akej kvalite a v akom časovom rámci, by usa a NATO ešte museli dodať Ukrajine, aby skutočne došlo k „porážke Ruska“? A budú ukrajinskí vojaci stačiť sami?

Keď ukrajinský minister zahraničných vecí Kuleba vyhlasuje (podľa Českej tlačovej agentúry), že v súčasnosti Ukrajine nedodávajú zbrane len Maďarsko a Rakúsko, myslí to pravdepodobne ako výčitku. Ako to však vnímajú Maďari a Rakúšania?

Mali by sme byť znepokojení nedávnym vyhlásením poradcu bývalej kancelárky Merkelovej pre vojenskú politiku a brigádneho generála vo výslužbe Ericha Vada, že dodávky zbraní na Ukrajinu sú potenciálnou cestou k tretej svetovej vojne?

Nie sú na našej planéte mocní ľudia, ktorí sa rozhodli, že existuje dobrá príležitosť zaoberať sa Ruskom raz a navždy?

Je ešte možné zastaviť túto vojnu a pravdepodobne zabrániť katastrofe svetového konfliktu?

A ak áno, ako?

Otázok je viac než dosť. A to určite nie sú všetky. Ale stačí o tom premýšľať. Vrátane posledného.

Je porážka Ruska skutočne na dosah? A aká by bola hodnota takejto možnej porážky? A kto by za to zaplatil?

0Shares
Správy Svet