Samosprávy by mohli získať desiatky miliónov eur, Kamenický potvrdil prebiehajúce rokovania (video)

Samosprávy by mohli získať desiatky miliónov eur, Kamenický potvrdil prebiehajúce rokovania (video)

1.10.2024 (SITA.sk) – O možnostiach dofinancovania samospráv momentálne prebiehajú rokovania aj so zástupcami klubov politických strán, kde sú zastúpení aj starostovia a primátori. Povedal pre Agentúru SITA minister financií SR Ladislav Kamenický.

„Momentálne konsolidujeme a tie možnosti nie sú veľké, ale chcem vyzdvihnúť rokovania s Jozefom Božikom, predsedom Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS),“ uviedol minister. Minister financií zdôraznil, že rokovania s koaličnými partnermi na túto tému budú pokračovať.

Financie ešte musia nájsť

„Naďalej sa budeme baviť a máme mať koaličnú radu, na ktorej budeme aj o tejto problematike hovoriť. Hovorím tu o pár desiatkach miliónov, ktoré budem hľadať, aj keď ich momentálne ešte nemám,“ dodal Kamenický.

Minister tiež potvrdil, že prípadná pomoc pre samosprávy bude závisieť od rozhodnutia celej koalície.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2017/05/samospravy-kamenicky.mp4

„Na základe dohody koalície nás všetkých, teda aj Hlasu-SD, Smeru-SD a SNS, budeme riešiť nejakú pomoc pre samosprávy v rámci možností rozpočtu,“ uviedol. Pritom odmietol, že by dofinancovanie samospráv bolo podmienené požiadavkami Hlasu-SD.

„Ja to neberiem ako podmienku Hlasu-SD, nakoľko je to záležitosť celej koalície,“ povedal Kamenický s tým, že konkrétne rozhodnutia a verejné vyhlásenia k tejto problematike budú nasledovať po zasadnutí koaličnej rady.

Medzi ZMOS-om a Ministerstvom financií prebiehajú rokovania

Poslanec Národnej rady SR Ján Podmanický (SMER-SD) a zároveň starosta obce Stará Bystrica, pre Agentúru SITA v tiež potvrdil, že nie je potrebné podmieňovať nejakú podporu prijatia konsolidovaného balíčku, či bude alebo nebude dofinancovaná samospráva.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2017/05/samospravy-podmanicky.mp4

„Ja pokiaľ viem, prebiehajú štandardné rokovania medzi ZMOS-om a Ministerstvom financií SR. Viem, že sa už dlhšie pripravuje aj stretnutie s predsedom vlády SR Robertom Ficom. Ja ako už dlhoročný starosta môžem potvrdiť, že predseda vlády SR, vždy keď bol vo funkcii, tak robil opatrenia na podporu samosprávy. A vždy bol pripravený riešiť akékoľvek problémy, ktoré nastali. Preto predpokladám, že aj teraz sa pôjde v tomto duchu a budú prebiehať rokovania a bude sa hľadať spôsob, ako samosprávam pomôcť,“ povedal Podmanický.

Viac k témam: Dofinancovanie, dofinancovanie samospráv, Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), konsolidácia, konsolidácia verejných financií, Minister financií SR, Premiér Slovenskej republiky, Primátori, Samosprávy, starosta obce Stará Bystrica
Zdroj: SITA.sk – Samosprávy by mohli získať desiatky miliónov eur, Kamenický potvrdil prebiehajúce rokovania (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Ekonomika