Nobelovu cenu za fyziku získali dvaja priekopníci umelej inteligencie (foto)

Nobelovu cenu za fyziku získali dvaja priekopníci umelej inteligencie (foto)

8.10.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 8. októbra, 15:36

Nobelovu cenu za fyziku v tomto roku získali dvaja priekopníci umelej inteligencie John Hopfield a Geoffrey Hinton za podporu pri vytváraní stavebných kameňov strojového učenia.

Krstný otec umelej inteligencie

Hinton, ktorý je známy ako krstný otec umelej inteligencie, je občanom Kanady a Veľkej Británie, ktorý pôsobí na Torontskej univerzite, a Hopfield je Američan pôsobiaci na Princetonskej univerzite.

Tohtoroční dvaja laureáti Nobelovej ceny za fyziku použili nástroje z fyziky na vývoj metód, ktoré sú základom dnešného výkonného strojového učenia,“ uviedol Nobelov výbor v tlačovej správe.

Obrovský vplyv na civilizáciu

Členka Nobeloveho výboru pro fyziku Ellen Moonsová uviedla, že obaja laureáti „použili základné koncepty zo štatistickej fyziky na navrhnutie umelých neurónových sietí, ktoré fungujú ako asociatívne pamäte a nachádzajú vzory vo veľkých súboroch údajov“. Zdôraznila, že takéto siete sa používajú na pokrok vo výskume vo fyzike a „stali sa aj súčasťou nášho každodenného života, napríklad pri rozpoznávaní tváre a preklade jazykov“.

Hinton predpovedal, že umelá inteligencia bude mať „obrovský vplyv“ na civilizáciu a prinesie zlepšenie v produktivite a zdravotnej starostlivosti. Podľa jeho slov to bude „porovnateľné s priemyselnou revolúciou.“ „Musíme sa však obávať aj mnohých možných zlých dôsledkov, najmä hrozby, že sa tieto veci vymknú spod kontroly,“ dodal.

Viac k témam: fyzika, Nobelova cena, Nobelova cena za fyziku, Ocenenie, Umelá inteligencia, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Nobelovu cenu za fyziku získali dvaja priekopníci umelej inteligencie (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet