Severoatlantická aliancia precvičí svoje jadrové sily, manévre povedie Belgicko a Holandsko

Severoatlantická aliancia precvičí svoje jadrové sily, manévre povedie Belgicko a Holandsko

10.10.2024 (SITA.sk) – Severoatlantická aliancia na budúci týždeň odštartuje plánované rozsiahle jadrové cvičenie. Oznámil to vo štvrtok šéf aliancie Mark Rutte. Cvičenie sa bude konať po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin oznámil zmeny v ruskej jadrovej doktríne, aby odradil západné štáty od podpory Ukrajiny.

Manévre sa začnú v pondelok a budú trvať približne dva týždne. Povedie ich Belgicko a Holandsko s využitím ôsmich vojenských základní. Na cvičení sa zúčastní 2-tisíc vojakov a 60 lietadiel z 13 krajín.

„V neistom svete je životne dôležité otestovať našu obranu, aby naši protivníci vedeli, že NATO je pripravené a je schopné reagovať na akúkoľvek hrozbu,“ povedal novinárom Rutte.

Putin a ďalší predstavitelia Kremľa sa často vyhrážali Západu ruským jadrovým arzenálom. Koncom minulého mesiaca Putin povedal, že konvenčný útok ktorejkoľvek krajiny na Rusko s podporou jadrovej veľmoci sa bude považovať za ich spoločný útok.

Viac k témam: Cvičenie
Zdroj: SITA.sk – Severoatlantická aliancia precvičí svoje jadrové sily, manévre povedie Belgicko a Holandsko © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet