Polícia bude spolupracovať so Slovenskou poštou, chrániť chce seniorov pred podvodmi

Polícia bude spolupracovať so Slovenskou poštou, chrániť chce seniorov pred podvodmi

11.10.2024 (SITA.sk) – Policajný zbor bude spolupracovať so Slovenskou poštou, cieľom je ochrániť seniorov pred podvodmi. Informoval o tom riaditeľ odboru poriadkovej polície Prezídia Policajného zboru Stanislav Hromádka.

Seniori, zbystrite pozornosť!

Akcia nesie názov Seniori, zbystrite pozornosť! Ako Hromádka pripomenul, v roku 2023 vykonali príslušníci Policajného zboru, takzvaní preventisti, celkovo 1 357 preventívnych akcií pre seniorov. Napriek tomu však za uplynulý rok evidujú 186 podvodných konaní na senioroch, pri ktorých seniorov podvodníci pripravili o hotovosť v celkovej výške 2 255 000 eur.

„Napriek neustálym opatreniam, ktoré polícia v tejto oblasti vyvíja, sme za prvých šesť mesiacov tohto roka zaznamenali 54 prípadov špecifickej trestnej činnosti páchanej na senioroch, pri ktorých boli seniori pripravení o 428-tisíc eur,“ priblížil Hromádka.

Najčastejšími sú podvodné telefonáty

Ako informoval, najčastejším spôsobom páchania tejto trestnej činnosti sú podvodné telefonáty. Páchateľ zavolá seniorovi na telefónnu linku a oznámi mu, že jeho príbuzný bol účastníkom dopravnej nehody. Aby nemal problémy s políciou tak žiada seniora, aby priniesol finančnú hotovosť na dohodnuté miesto.

„Ďalším podobným prípadom je takzvaný „policajt“, keď je zavolané seniorovi, že je obeťou trestného činu, že sa stal obeťou podvodu a je potrebné, aby čo najrýchlejšie dal hotovosť a šperky do vrecka a odniesol ich na dohodnuté miesto,“ priblížil Hromádka.

Preto polícia začala spoluprácu so Slovenskou poštou a jej doručovateľmi, ktorých seniori dôverne poznajú. Spoločne tak budú upozorňovať seniorov, aby zvýšili svoju obozretnosť pri vydávaní finančnej hotovosti neznámym osobám.

Zmysluplná aktivita

Riaditeľ odboru poriadkovej polície súčasne vyzval spoločnosť, aby so seniormi v tejto súvislosti viac komunikovali. Vyzval aj zamestnancov bánk, aby sa v prípade, keď vyžaduje senior vybranie všetkých svojich úspor pýtali, z akého dôvodu, aby tak polícii pomohli pri objasňovaní takýchto prípadov.

Generálny riaditeľ Slovenskej pošty Vladislav Kupka uviedol, že pošta vníma túto aktivitu ako zmysluplnú a podporuje ju. Priblížil, že pošta má viac ako štyritisíc doručovateľov a klienti ich veľmi dobre poznajú.

„Sami vidíme, že toto dáva veľký zmysel a veríme, že v tejto spolupráci budeme aj naďalej pokračovať,“ uzavrel Kupka.

Viac k témam: podvody, Policajná akcia, Seniori
Zdroj: SITA.sk – Polícia bude spolupracovať so Slovenskou poštou, chrániť chce seniorov pred podvodmi © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko